AcasăȘTIRI EXTERNEPreț amețitor pentru chirii în New York / În premieră, s-a depășit...

Preț amețitor pentru chirii în New York / În premieră, s-a depășit un prag istoric

Preț amețitor pentru chirii în New York / În premieră, s-a depășit un prag istoric

Este o tendință care ar putea provoca un adevărat exod urban în New York în următoarele luni. După cum relatează CNN, citând un raport de piață din iunie întocmit de Douglas Elliman și Miller Samuel, prețul mediu de închiriere al unui apartament în Manhattan a depășit 5.000 de dolari pentru prima dată în istorie.

După cinci luni consecutive de creșteri de prețuri, chiria lunară medie în Big Apple este acum de 5.058 de dolari, ceea ce îi obligă pe mulți locuitori să strângă cureaua la sfârșitul lunii.

Creșteri la toate tipurile de apartamente

În decurs de un an, chiriile imobiliare din Manhattan au înregistrat o creștere a prețurilor cu aproape 30%, se mai arată în studiu. Acest lucru se datorează în primul rând legii cererii și ofertei.

Având în vedere că ratele la creditele pentru locuințe au crescut vertiginos în SUA, mulți potențiali cumpărători cu posibilități financiare  se mută pe piața chiriilor, ceea ce duce la creșterea prețurilor medii. „Avem mai mulți rezidenți care pivotează. Erau reticenți în privința cumpărării unei case, dar acum, odată cu creșterea ratelor la creditele ipotecare, au intrat pe piața închirierilor”, rezumă Jonathan Miller, președinte și CEO al Miller Samuel. „Piața era deja strânsă, acum este și mai strânsă”, spune el, relatează Le Point.

Raportul de piață subliniază, de asemenea, că această tendință ascendentă afectează toate tipurile de apartamente. De exemplu, prețul mediu al unui apartament cu trei camere în iunie a fost de 9.469 de dolari pe lună, față de 7.394 de dolari în 2021. Prețul unui apartament cu două camere a crescut de la 3.475 de dolari în urmă cu un an la 4.278 de dolari în prezent.

Potrivit lui Jonathan Miller, această creștere de preț nu se va estompa în următoarele săptămâni și nu atinge apogeul până la sfârșitul verii. „Cu excepția unei recesiuni, ne așteptăm la o creștere sezonieră a cererii, ceea ce va pune presiune în sus pe chirii”, mai adaugă el.

După o scădere a prețurilor de închiriere la începutul pandemiei Covid-19, prețurile medii sunt acum în creștere constantă și au crescut cu 19% față de iunie 2019, înainte de criza sanitară.

author avatar
Tudor Borcea