AcasăȘTIRI EXTERNEPreședintele Kazahstanului îi „mulțumește în mod special” lui Vladimir Putin

Președintele Kazahstanului îi „mulțumește în mod special” lui Vladimir Putin

Președintele Kazahstanului îi „mulțumește în mod special” lui Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său kazah Kasîm-Jomart Tokaev au avut o conversație telefonică „lungă” pentru a discuta situația de criză din Kazahstan, a anunțat sâmbătă, 8 ianuarie, Kremlinul într-un comunicat. 

„Președinții au făcut schimb de opinii cu privire la măsurile luate pentru restabilirea ordinii în Kazahstan”, se arată în declarație, adăugând că cei doi lideri au convenit să rămână în contact „permanent”.

Președintele Kazahstanului care a autorizat vineri forțele de securitate să „tragă fără somație” pentru a înăbuși orice revoltă  a exclus orice negocieri cu manifestanții.

Într-un discurs televizat, Tokaev „a mulțumit în mod special” aliatului său, președintelui Vladimir Putin, pentru ajutorul acordat, după sosirea unui contingent de trupe ruse și din alte țări aliate Moscovei pentru a sprijini puterea din Kazahstan.

Ajutorul rus, „o reacție legitimă”

Tot sâmbătă, Moscova a denunţat comentariile „grosiere” ale secretarului american de Stat Antony Blinken, care a avertizat vineri că va fi „foarte greu” pentru Kazahstan să obţină retragerea trupelor ruse odată ce va fi dat undă verde pentru o intervenţie pe teritoriul său.

„Secretarul de stat al SUA a încercat să-și bată joc de tragedia care se desfășoară în Kazahstan”, a declarat Ministerul rus de Externe. „A fost o încercare grosieră și nu este prima”, a adăugat ministerul. Potrivit unui comunicat de presă, Antony Blinken „a ridiculizat o reacție cu totul legitimă” în cadrul acordurilor de securitate dintre Kazahstan și Rusia, scrie Europe1.

Kazahstanul, cea mai mare țară din Asia Centrală, cu resurse naturale imense, este zguduită de proteste violente care au izbucnit duminică în provincii, după o creștere a prețului gazului petrolier lichefiat, înainte de a se extinde în marile orașe, inclusiv în Almatî, capitala economică, unde demonstrațiile au degenerat în revolte împotriva regimul în vigoare, care a răspuns cu focuri de armă.

„Bandiți” și elemente străine

După două zile de violențe, Almatî arăta vineri ca un oraș fantomă, majoritatea băncilor, supermarketurilor și restaurantelor rămânând închise, în timp ce vehiculele blindate ale poliției patrulau pe străzi, încă pline de cadavre carbonizate.

„Am ordonat poliției și armatei să tragă pentru a ucide fără avertisment”, a declarat vineri Tokaev, calificând drept „absurde” apelurile, în special din partea Occidentului, de a negocia cu protestatarii.

El a susținut că Almatî a fost atacat de „20.000 de bandiți”, acuzând în special „anumite persoane din străinătate” că se află în spatele acestei crize, fără a detalia.

China laudă represiunea „cu simțul datoriei”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele francez, Emmanuel Macron, au cerut vineri „încetarea violenței” și „reținere”.

Dar președintele chinez Xi Jinping a lăudat „măsurile puternice” luate de președintele kazah, aducând un omagiu „simțului datoriei” acestuia.

Chemați în ajutor de Tokaev, soldații ruși, dislocați în cadrul unui contingent al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă , au început deja „să îndeplinească sarcinile care le-au fost atribuite” în Kazahstan, a declarat vineri Moscova.

Germania a oprit exporturile de arme către Kazahstan în timp ce SUA a aprobat plecarea voluntară a angajaţilor neesenţiali ai guvernului american de la Consulatul General din Almatî şi a membrilor de familie ai tuturor angajaţilor.

Totodată, Karim Masimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, și alţi câţiva oficiali au fost arestați, sub suspiciunea de „trădare”.

Vladimir Putin și Kasîm-Jomart Tokaev au avut mai multe conversații telefonice în ultimele zile, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peste 3.800 de arestări

Ordinea a fost „restabilită în mare măsură în toate regiunile”, a asigurat liderul kazah, deși „operațiunea antiteroristă continuă”.

În semn că situația nu a revenit la normal, aeroportul din Almatî a indicat că va rămâne închis cel puțin până duminică.

Autoritățile au susținut că 26 de „criminali înarmați” au fost uciși și peste o mie de protestatari au fost răniți, poliția raportând, de asemenea, 18 uciși și 748 răniți în rândurile forțelor de ordine. Peste 3.800 de persoane au fost arestate.

Autoritățile au încercat inițial să calmeze demonstrațiile, fără succes, prin admiterea unei scăderi a prețului gazelor, prin demiterea guvernului și prin instituirea stării de urgență.

Dincolo de creșterea prețurilor, furia manifestanților este îndreptată în special împotriva fostului președinte autoritar Nursultan Nazarbaiev, rămas în umbra puterii și pe care îl acuză de corupție.

Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, a condus țara din 1989 până în 2019 și păstrează o mare influență. Este considerat mentorul actualului președinte.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
313 afisari

7 COMENTARII

  1. America culege rezultatul prostiei obedientilor și marionetelor promovate în funcții cheie în detrimentul oamenilor inteligenți și verticali de care nu duce lipsa. Atât de prosti sunt încât nu au putut organiza o lovitura de stat când favoritul lor, Nazarbaev, deținea funcții cheie în statul respeciv. Au mai rămas disperații din Ukraina să-și încerce norocul pe mana amerlocilor iar dacă vor eșua totul e pierdut pentru Occident și falitii lor. Le-au mai rămas armele nucleare pentru a arunca Pământul în haos. Dar rămâne de văzut dacă vor avea permisiunea, de la cei care au grija de ele, sa le folosească.

  2. În vremea prostfonului cu 4 camere de filmat pe-o parte și 4G, mai nou 5G, pe toate gardurile cam puține imagini avem de la Revoluția din Kazahstan. Și ălea care sînt, sînt tulburi.
    Tembeliziunile din întreaga lume nu și-au trimis reporterii să dea de la fața locului. Nu numai atît, dar tac ca mortul în păpușoi iar astfel aprobă ocuparea Kazahstanului de către Rusia.
    De ce?
    Treaba cu supărarea oamenilor pe scumpitul GePeLeu pare a fi praf în ochii noștri. Parcă de căteva zile l-au făcut mai ieftin decît a fost înainte de a-l scumpi.
    Să fi fost revolta oamenilor de fapt împotriva la ceea ce se-ntîmplă în întreaga lume cu PLANdemia? Numai așa are înțeles faptiu că nici un guvern nu a luat apărarea răsculaților. Au tăiat în carne vie, se trage fără somație, ca focul să nu se împrăștie.

  3. E un pansament Putin asta unde il chemi…vine ca sageata te ajuta e lacrima lui Crist.Noroc cu incalzirea asta globala ca nu le facem vanzare la rusi. E Boboteaza si stau cu giamu deschis in chiloti.

  4. Era sa o mierleasca la ortu popi Nazbaraiev mongolu ca Cescuta cand facea flik flacu la Targovistea.

  5. Spiridoane,du-te la culcare ,ai baut cam mult.Lasa geopolitica pentru aia care stiu sa scrie corect romaneste.

  6. Zi si tu atat de tare l-am pupat in cur pe Cescuta ca au aparut picturi si ode cu academiciana. Odata am auzit si o poezie cu Cescuta. Am ras de ma durea burta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger