AcasăȘTIRI EXTERNEPreședintele fugar din Sri Lanka se întoarce acasă. Țara, în pragul unei...

Președintele fugar din Sri Lanka se întoarce acasă. Țara, în pragul unei noi revolte!

Președintele fugar Gotabaya Rajapaksa a revenit în Sri Lanka sâmbătă dimineață, o decizie care amenință să reaprindă tensiuni uriașe în țara lovită de criză, scrie CNN.

Acesta fugise în Maldive, la mijlocul lunii iulie, la câteva zila după ce protestatari furioși au pătruns în casa sa de lux cerându-i demisia în mijlocul unei crize economice și financiare fără precedent de la declararea independenței țării în 1948.

Gotabaya Rajapaksa a revenit în țară după aproape două luni

Rajapaksa a avut șederi temporare și în Singapore și Thailanda. Nicio altă țară nu i-a permis să rămână sau să intre.

„A fost foarte dificil pentru el să găsească un loc permanent sau semi-permanent în care să rămână. A fost mult mai dificil decât și-a imaginat. Este vorba de un politician care a fost văzut ca un semizeu anterior. Nu este obișnuit să fie responsabil”, spune Ambika Satkunanathan, fost comisar în Comisia pentru Drepturile Omului din Sri Lanka.

Zeci de mii de protestatari au luat cu asalt reședința președintelui Gotabaya Rajapaska, din Colombo, capitala statului Sri Lanka, cerând demisia acestuia. Șeful statului a reușit să fugă cu doar câteva minute înainte ca manifestanții să invadeze curtea palatului prezidențial. Ulterior, au mers și la reședința premierului și i-au dat foc.

Parlamentarii din Sri Lanka l-au votat pe fostul prim-ministru Ranil Wickremesinghe în funcția de președinte după ce Gotabaya Rajapaksa a fugit din țară și și-a dat demisia în urma protestelor uriașe provocate de criza economică cu care se confruntă srilankezii.

author avatar
Andreea Vlad
425 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri