AcasăȘTIRI EXTERNEPreședintele din Haiti, executat de un comando în propria casă

Președintele din Haiti, executat de un comando în propria casă

Președintele din Haiti, executat de un comando în propria casă

Președintele haitian Jovenel Moïse a fost asasinat în noaptea de marți spre miercuri, 7 iulie, de un comando care a pătruns în reședința sa privată.

Anunțul a fost făcut miercuri de primul ministru interimar, Claude Joseph.

„Persoane neidentificate, vorbeau spaniolă”

„În jurul orei unu, în noaptea de marți 6 iulie spre miercuri, 7 iulie, un grup de persoane neidentificate, dintre care unii vorbeau în spaniolă, au atacat reședința privată a președintelui Republicii și astfel l-au rănit mortal pe șeful statului”, a anunțat Joseph într-un comunicat.

„Condamnând acest act odios, inuman și barbar”, premierul a făcut un apel ca „populația să se calmeze” și a dat asigurări că „situația de securitate a țării” este „sub control”, scrie France 24.

Prima Doamnă, spitalizată

Soția președintelui a fost și ea rănită în urma atacului și se află internată în spital, a spus Claude Joseph. Venit din lumea afacerilor, Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, a fost ales președinte în 2016 și a preluat funcția la 7 februarie 2017.

Haiti, țară din Caraibe și cea mai săracă națiune de pe continentul american, este afectată de nesiguranță și în special de răpiri pentru răscumpărări, făcute de bande care se bucură de aproape totală impunitate.

Risc de anarhie în țară

Jovenel Moïse a fost acuzat că nu acționează în fața acestei crize și s-a confruntat cu un val de neîncredere din partea unei majorități a societății civile.

În acest context, pe fondul temerilor cu privire la alunecare spre anarhie generalizată, Consiliul de Securitate al ONU, SUA și Europa au solicitat organizarea de alegeri legislative și prezidențiale libere și transparente, până la sfârșitul anului 2021.

Jovenel Moïse a anunțat luni numirea unui nou prim-ministru, Ariel Henry, cu misiunea de a organiza aceste alegeri.

 

author avatar
Tudor Borcea