AcasăȘTIRI EXTERNEPreședintele Chinei îi vorbește lui Joe Biden ca unui copil. „Sper ca...

Președintele Chinei îi vorbește lui Joe Biden ca unui copil. „Sper ca SUA să înțeleagă perfect acest lucru”

Președintele Chinei îi vorbește lui Joe Biden ca unui copil. „Sper ca SUA să înțeleagă perfect acest lucru” / Foto: printscreen

În timp ce tensiunile dintre China și Taiwan escaladează, președintele chinez Xi Jinping și omologul său american, Joe Biden, au convenit joi, în cadrul unei convorbiri telefonice prelungite, să se întâlnească în persoană în viitor.

Potrivit unui oficial american care a solicitat anonimatul, cei doi șefi de stat, care nu s-au mai întâlnit față în față de când Joe Biden a preluat funcția, „au convenit ca echipele lor să lucreze pentru a găsi un moment acceptabil pentru ambele părți”. Cu toate acestea, nu a fost anunțat niciun calendar.

„Cei care se joacă cu focul sfârșesc prin a se arde”

Ambele părți au descris convorbirea telefonică, a cincea întâlnire virtuală dintre cei doi lideri, ca fiind „sinceră”, un termen diplomatic care înseamnă că dezacordurile dintre cele două țări rămân numeroase. Agenția China Nouă a relatat că președintele chinez l-a avertizat pe Biden cu privire la Taiwan, pe care Beijingul îl consideră parte a teritoriului său care trebuie recuperat prin forță dacă este necesar.

„Cei care se joacă cu focul sfârșesc prin a se arde”, a avertizat președintele chinez, repetând remarcile făcute președintelui american în timpul ultimei lor întâlniri din noiembrie. „Sper ca partea americană să înțeleagă perfect acest lucru”, a adăugat Xi Jinping, în timp ce Beijingul amenință de câteva zile cu „consecințe” dacă șefa Congresului american, Nancy Pelosi, își va duce la îndeplinire planul de a vizita Taiwanul.

La rândul său, președintele american a subliniat că poziția SUA privind Taiwanul „nu s-a schimbat”, a precizat Casa Albă. Statele Unite recunosc regimul chinez din 1979, conform principiului „o singură Chină”, cu capitala la Beijing. Nu recunosc oficial Taiwanul, deși oferă sprijin militar insulei, scrie France 24.

Opunându-se oricărei inițiative care ar conferi legitimitate internațională autorităților taiwaneze, Beijingul se opune oricărui contact oficial între Taiwan și alte state și, prin urmare, potențialei vizite a lui Nancy Pelosi.

„Sprijin militar” pentru vizita lui Nancy Pelosi?

Deși oficialii americani vizitează frecvent Taiwanul, Beijingul consideră că o călătorie a lui  Pelosi, unul dintre cei mai înalți oficiali americani, reprezintă o provocare majoră. Generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, a declarat presei că, dacă Nancy Pelosi va solicita „sprijin militar”, va face „tot ce este necesar pentru a asigura desfășurarea în siguranță a activității sale”.

Tensiunile din jurul călătoriei lui Pelosi sunt doar o parte a problemei. Oficialii americani se tem că președintele Xi ia în considerare folosirea forței pentru a-și impune controlul asupra Taiwanului. Odată considerată puțin probabilă, o invazie sau o altă formă de acțiune militară este considerată din ce în ce mai mult de către observatori ca fiind posibilă.

Declarațiile contradictorii ale lui Joe Biden cu privire la Taiwan – el a declarat în mai că SUA va apăra insula, înainte ca Casa Albă să insiste că politica de „ambiguitate strategică” nu s-a schimbat – nu au ajutat. Potrivit Casei Albe, principalul obiectiv al lui Joe Biden în cadrul convorbirii telefonice a fost de a stabili „garanții” pentru ca cele două superputeri să evite un conflict deschis, în ciuda diferențelor și a rivalității lor geopolitice.

Pe de altă parte, nu s-a înregistrat niciun progres în chestiunea tarifelor vamale de 25% impuse de fostul președinte Donald Trump pentru produse chinezești în valoare de miliarde de dolari, pe care Joe Biden ar putea să le ridice pentru a combate inflația din SUA. „În ceea ce privește problema tarifelor, președintele Biden i-a explicat președintelui Xi (…) problema centrală a practicilor comerciale neloiale ale Chinei, care afectează muncitorii americani și afectează familiile americane, dar nu a discutat despre potențiale acțiuni pe care le-ar putea întreprinde”, a declarat oficialul american reporterilor.

author avatar
Tudor Borcea
903 afisari

7 COMENTARII

  1. Daca intrebi un locuitor din Taiwan o sa-ti spuna ca CCP…adica activistii de partid comunist din anii1950 numai asta au de discutat la sedintele de partid…seamana deja a manie paranoida cand te obsedeaza ceva 70de ani.Xi Jinping nu face exceptie are multi „tavarisci” la Constanta din grupul Iliescu-Basescu-Mazare cu care tot clocesc afaceri kominterniste

  2. ASA LE VORBESTE TUTURORA;
    ASA VORBE SI pONTA,
    „agent de influenta al chinei” dupa cum scria Romania Libera acum 2 ani pe prima pagina.

  3. De ce nu se face PLEBISCIT cu intrebarea
    VREI sa te alipesti la China? Nu/Da
    Daca ai 90% Nu bye-bye China.
    Daca ai 50-60 % imparti insula in zona occidentala cu zona chineza.
    Daca ai 90 % Da bye bye Sua…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger