AcasăȘTIRI EXTERNEPreședintele care nu cedează la presiunile SUA. Cu Dumnezeu înainte, se duce...

Președintele care nu cedează la presiunile SUA. Cu Dumnezeu înainte, se duce la Putin

Președintele care nu cedează la presiunile SUA. Cu Dumnezeu înainte, se duce la Putin

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a confirmat sâmbătă că își menține vizita în Rusia, unde este așteptat marți, în ciuda tensiunilor extreme din jurul Ucrainei, unde SUA spun că se tem de o invazie rusă iminentă. Washingtonul a exercitat presiuni, potrivit diverșilor analiști, pentru ca Bolsonaro să anuleze această vizită, centrată oficial pe promovarea relațiilor comerciale bilaterale.

„Ne rugăm la Dumnezeu să fie pace în lume”

În timp ce apelurile telefonice menite să facă să prevaleze diplomația s-au înmulțit, sâmbătă, între liderii occidentali și Rusia, fără a reduce tensiunea, Jair Bolsonaro s-a bazat pe Dumnezeu.

„Ne rugăm la Dumnezeu să fie pace în lume pentru binele nostru, al tuturor”, a spus Bolsonaro după un interviu la un post de radio local, în timp ce și-a confirmat vizita în Rusia, programată începând de marți până joi, scrie Le Figaro.

„ Am fost invitat de președintele Vladimir Putin”, a explicat șeful statului, citat de site-ul de știri Uol, „Brazilia depinde în mare măsură de îngrășămintele din Rusia”, a explicat Bolsonaro.

Comerțul ruso-brazilian este mic, cu schimburi de 7,29 miliarde de dolari în 2021. Dar îngrășămintele reprezintă aproximativ 60% din exporturile rusești și sunt esențiale pentru marele producător și exportator agricol global care este Brazilia.

Jair Bolsonaro a adăugat că delegația sa va include „un grup de miniștri pentru a discuta alte probleme de interes pentru țările noastre, cum ar fi energia, apărarea și agricultura”.

Brazilia continuă să susțină „dialogul” în criza ruso-occidentală și are grijă să abordeze doar chestiunile bilaterale în timpul acestei vizite. Dar SUA, în special, se tem că va fi percepută ca un semn de sprijin pentru președintele Putin.

Într-un exercițiu de echilibristică, Ministerul brazilian de Externe a sărbătorit, săptămâna trecută, 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Ucraina, amintind într-un comunicat de presă „contactele multiple la nivel înalt” de când Brazilia „ a recunoscut independența Ucrainei” în 1991.

author avatar
Tudor Borcea