AcasăȘTIRI EXTERNEPreședintele Belarusului: Putin mi-a promis rang de colonel în armata rusă. Declarații...

Președintele Belarusului: Putin mi-a promis rang de colonel în armata rusă. Declarații alarmate ale lui Alexandr Lukașenko

Președintele autoritar al Belarusului, Alexandr Lukașenko, a susținut într-un interviu că Vladimir Putin i-a promis gradul de colonel în armata rusă, adăugând că liderul de la Kremlin va deveni atunci general.

„Putin este colonel și a promis că mă va face colonel. Încă nu a făcut-o”, a spus Lukașenko în cadrul unui interviu cu Vladimir Soloviov, un jurnalist considerat portavocea Kremlinului.

„A promis, păi să o facă”, a lansat liderul de la Minsk, potrivit unui videoclip difuzat duminică de un cont Telegram legat de președinția Belarusului.

„Cum? E treaba mea, nu a ta”

Soloviov, râzând în hohote, a încercat să pună la îndoială veridicitatea afirmațiilor lui Lukașenko, care a persistat afirmând că promisiunea lui Putin a fost de a-l face colonel în „armata rusă” sau „armata sovietică”, înainte să spună că președintele rus, fost colonel al KGB, „va fi făcut general”.

Lukașenko, al cărui regim este apărat cu dinții de Kremlin, în timp ce Minsk a reprimat fără milă o vastă mișcare de protest din 2020, este un obișnuit al declarațiilor surprinzătoare.

În nici un moment el nu a explicat contextul în care i-a fost făcută promisiunea de promovare militară de către stăpânul Kremlinului.

Când Soloviov i-a apus că este dificil pentru președintele unui stat independent să fie ofițer în armata altei țări, Lukașenko i-a replicat: „E problema mea, nu a ta”, scrie AFP.

O țară dependentă de Rusia

Alexandr Lukașenko, la comandă în Belarus din 1994, a avut o relație tumultoasă cu Moscova. Din toamna lui 2020, el a pozat drept ultimul bastion al Rusiei împotriva Occidentului, promițând chiar să însoțească Moscova într-o campanie militară în Ucraina, dacă va fi necesar.

Belarus este foarte dependentă de creditele financiare rusești, precum și de aprovizionarea cu petrol și gaze de la vecinul său. În mod regulat, se difuzează un proiect al Kremlinului de fuziune a acestei țări cu Rusia, întotdeauna dezmințit.

Rusia a mobilizat soldați și echipamente în Belarus invocând exerciții militare commune, amplificând temerile unei invazii în Ucraina de pe teritoriul bielorus.

author avatar
Tudor Borcea
393 afisari

2 COMENTARII

  1. nu stiu cum de poti scrie articole atit de proastese vedee de la distanta de partea cui esti ori cum a adevarului NUESTI

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri