AcasăȘTIRI EXTERNEPreședintele Belarus: „Occidentul vrea să înece în sânge frăția ruso-ucraineană, frăția slavă”

Președintele Belarus: „Occidentul vrea să înece în sânge frăția ruso-ucraineană, frăția slavă”

Președintele Belarus: „Occidentul vrea să înece în sânge frăția ruso-ucraineană, frăția slavă”

Alexandr Lukașenko , președintele Belarus, spune că țările din Occident vor persista să perturbe situația din fostele țări sovietice pentru a slăbi Rusia.

Într-un discurs despre starea națiunii, el a spus că Ucraina este subiectul unui compromis în culise, care este împinsă într-un conflict și se pregătește pentru o agresiune.

„Ucrainenii sunt distruși mental”

„Creșterea tensiunilor în sud este chestiunea cea mai alarmantă”, a spus el. „Ucraina devine subiectul unui compromis de culise”.

„Ucrainenii sunt împinși în flăcările unui conflict, sunt distruși mental, pregătiți intenționat pentru o agresiune, în timp ce sentimentele de ostilitate față de popoarele frățești, inclusiv bieloruși, se conturează”, a spus președintele.

„Este important pentru Occident să înece în sânge frăția ruso-ucraineană, frăția noastră slavă”, a adăugat Lukașenko, scrie Tass.

Liderul de la Minsk a spus că crede că țările occidentale vor persista să perturbe situația din fostele țări sovietice pentru a slăbi Rusia. „Situația din Kazahstan a arătat că nu numai frăția slavă, ci și cea din Asia Centrală a devenit o țintă”, a spus el. „Este evident că Occidentul, cu scopul de a slăbi Rusia, va continua cu tactica de a perturba spațiul post-sovietic”.

„Dacă vrei pace, pregătește-te de război”

Revolte în masă au izbucnit în Kazahstan la începutul lunii ianuarie, cu atacuri asupra poliției și armatei. Președintele Kasîm-Jomart Tokayev a descris evenimentele drept o tentativă de lovitură de stat. Situația s-a stabilizat până la 7 ianuarie, în timp ce starea de urgență a durat în unele regiuni până pe 19 ianuarie. În urma evenimentelor, 225 de persoane au fost ucise și peste 4.500 au fost rănite.

„Trebuie, având în vedere situația, să reacționăm și să ne dezvoltăm capacitățile de apărare? Din păcate, răspunsul este evident: dacă vrei pace, pregătește-te de război”.

Pe fondul declarațiilor Occidentului și Kievului despre o invazie rusă în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că acestea reprezintă o escaladare nefondată și că Rusia nu amenință pe nimeni.

Totodată, el nu a exclus provocările care să coroboreze aceste declarații occidentale și a avertizat că folosirea forței pentru rezolvarea crizei din sud-estul Ucrainei va avea consecințe grave.

author avatar
Tudor Borcea