AcasăȘTIRI EXTERNEPreședintele Belarus afirmă că SUA au încercat să-l omoare. Atentatul ar fi...

Președintele Belarus afirmă că SUA au încercat să-l omoare. Atentatul ar fi fost dejucat de FSB-ul Rusiei

Președintele Belarus afirmă că SUA au încercat să-l omoare. Atentatul ar fi fost dejucat de FSB-ul Rusiei

„Nimeni, cu excepția celor mai înalți lideri politici, nu își poate asuma sarcina de a se descotorisi de un președinte”, a spus șeful statului bielorus, Alexandr Lukașenko.

Președintele rus Vladimir Putin s-a concentrat pe problema unei tentative de asasinat a președintelui Belarus, Alexandr Lukașenko, pregătită de agențiile de informații americane, în timpul discuției pe care liderul de la Kremlin a avut-o cu președintele american Joe Biden, a declarat Lukașenko, într-un interviu difuzat sâmbătă de canalul de televiziune ONT.

„O altă chestiune care mă surprinde este motivul pentru care americanii se comportă așa. Nu uitați că nimeni, cu excepția liderilor politici de vârf, nu își poate asuma responsabilitatea de a scăpa de un președinte. Doar ei, nu serviciile speciale”, a spus Lukașenko, citat de Tass.

„Îi sunt recunoscător lui Putin”

„Vă mai spun ceva. Îi sunt recunoscător lui Putin. Când vorbea cu Biden, el i-a pus această întrebare (despre tentativa de asasinat)”. Potrivit lui Lukașenko, Biden nu a știut ce să răspundă. „Vladimir Vladimirovici (Putin) m-a sunat și mi-a spus despre asta, când am sosit din Azerbaidjan”, a adăugat Lukașenko.

Sâmbătă, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, a anunțat că a fost dejucat un atac asupra preşedintelui bielorus Aleksandr Lukaşenko, două persoane fiind arestate.

Două persoane arestate la Moscova

FSB şi serviciile de securitate belaruse au arestat doi bărbaţi la Moscova. Unul dintre ei avea de asemenea şi cetăţenie americană. Șeful agenţiei secrete KGB din Belarus, Ivan Tertel, afirmă că au avut loc pregătiri pentru o „revoltă armată”.

El a spus că scopul era răsturnarea conducerii ţării şi uciderea preşedintelui, a familiei sale şi a altor oficiali de rang înalt, scrie Defense Romania.

Conform acestui plan, a mai precizat Tertel, mai multe clădire-cheie din Belarus urmau să fie ocupate.

După alegerile prezidenţiale de la 9 august 2020, care au fost considerate de opoziţie ca fiind fraudate, sute de mii de persoane s-au adunat uneori în stradă pentru a cere demisia lui Lukaşenko şi organizarea unui nou scrutin.

Deşi el şi-a proclamat victoria cu 80,1% din voturi, UE nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte şi a adoptat sancţiuni împotriva conducerii țării.

Liderul de la Misk se bazează pe sprijinul Rusiei, cel mai important aliat al său.

author avatar
Tudor Borcea
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger