AcasăȘTIRI EXTERNEPreot asasinat în Fanța. Suspectul, un african care a incendiat catedrala din...

Preot asasinat în Fanța. Suspectul, un african care a incendiat catedrala din Nantes, anul trecut

Preot asasinat în Fanța. Suspectul, un african care a incendiat catedrala din Nantes, anul trecut

Marine Le Pen, lidera partidului Adunarea Națională, a reacționat imediat pe Twitter: „Prin urmare, în Franța poți fi clandestin, incendiator de catedrale, fără să fii expulzat și apoi să recividezi asasinând un preot”.

Un preot catolic a fost victima unui „asasinat dramatic” luni dimineață, 9 august, în Vendee, Pays de la Loire, a anunțat ministrul de Interne, Gerald Darmanin, pe Twitter. Acesta din urmă „își afirmă tot sprijinul pentru catolici” și se va deplasa la fața locului la sfârșitul după-amiezii.

Suspectul s-a predat jandarmilor

„Un bărbat s-a prezentat în cursul dimineții de luni la brigada de jandarmi din Mortagne-sur-Sèvre și a spus că a ucis un preot”, a declarat o sursă apropiată anchetei.

Suspectul, Emmanuel Abayisenga, refugiat de origine rwandeză, fusese plasat sub control judiciar în cadrul anchetei incendierii catedralei din Nantes, în iulie 2021, fiind autorul incendiului, a precizat aceeași sursă.

Deocamdată nu se știe cum a fost ucis preotul, dar o sursă de poliție a exclus un atac cu cuțitul, scrie France 24.

Preotul îl găzduia de câteva luni

Preotul, Olivier Maire, în vârstă de 60 de ani și membru al comunității religioase din Montfortians din Saint-Laurent-sur-Sèvre, îl găzduia pe acest om „de câteva luni”, a declarat o sursă de poliție pentru AFP, confirmând informații publicate de Valeurs Actuelles.

Voluntar în dieceza de Nantes, Emmanuel Abayisenga, care venise să se refugieze în Franța, a recunoscut că a fost la originea incendiului din catedrala din Nantes, la 18 iulie 2020. El a fost plasat pentru prima dată în arest preventiv înainte de a fi eliberat sub supraveghere judiciară.

Marine Le Pen, lidera partidului Adunarea Națională, a reacționat imediat pe Twitter: „Prin urmare, în Franța poți fi clandestin, incendiator de catedrale, fără să fii expulzat și apoi să recividezi asasinând un preot”, văzând în aceasta „falimentul complet al statului și al lui Gerard Darmanin”.

author avatar
Tudor Borcea