Premiul Nobel pentru Pace 2021 a fost acordat jurnaliștilor Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru eforturile lor de a promova libera exprimare în Filipine și Rusia, a anunțat vineri, 8 octombrie, Comitetul Nobel norvegian.
Maria Ressa și Dmitri Muratov „sunt reprezentanții tuturor jurnaliștilor care apără acest ideal într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă cu condiții din ce în ce mai nefavorabile”, a declarat președintele comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, la Oslo.
Kremlinul își felicită criticul
În vârstă de 59 de ani, Dmitri Muratov, unul dintre fondatori și redactor-șef al ziarului rus Novaya Gazeta, „a apărat de zeci de ani libertatea de exprimare în Rusia în condiții din ce în ce mai dificile”, a subliniat juriul.
În mod regulat victimă a amenințărilor și presiunii, Novaya Gazeta a pierdut șase dintre colaboratorii săi, uciși de la înființarea publicației, în 1993, inclusiv pe celebra jurnalistă Anna Politkovskaia, asasinată în urmă cu aproape 15 ani. Ironie a sorții, Kremlinul a salutat vineri „curajul” și „talentul” lui Dmitri Muratov, un critic al lui Vladimir Putin.
980.000 de euro, dacă vrea Covid-19
La rândul ei, Maria Ressa (58 de ani), prin site-ul de investigaţii Rappler pe care l-a cofondat în 2012, „foloseşte libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzurile de putere şi autoritarismul în creştere în ţara sa natală, Filipine”, a motivat Comitetul Nobel.
Maria Ressa și Rappler au făcut obiectul mai multor procese și investigații după ce au publicat articole critice cu privire la politicile guvernului Duterte, inclusiv războiul său împotriva drogurilor. Ressa, fost corespondent CNN este acum în libertate pe pe cauțiune, în așteptarea judecății în apel într-un caz de defăimare, scrie France 24.
Premiul – o medalie de aur, o diplomă și o sumă de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 980.000 de euro) – va fi decernat fizic pe 10 decembrie la Oslo, dacă condițiile sanitare o permit