AcasăȘTIRI EXTERNEPremierul Spaniei și președintele Lituaniei, evacuați în timp ce un avion rusesc...

Premierul Spaniei și președintele Lituaniei, evacuați în timp ce un avion rusesc se apropia de spațiul NATO (VIDEO)

Alerta de securitate la Baza Aeriană Siauliai din Lituania a fost data joi, 8 iulie, în timpul discursului premierului spaniol Pedro Sanchez, aflat în vizită în Lituania.

Premierul spaniol Pedro Sanchez și președintele Lituaniei Gitanas Nauseda se aflau într-o conferință de presă la baza aeriană, moment în care aeronavele Eurofighter spaniole au intrat în alertă.

Tupeu și provocare din partea Moscovei

Motivul: un avion militar rus se apropia fără autorizație de spațiul aerian NATO din zona Mării Baltice, scrie Defense Romania.

După doar trei minute cei doi lideri au fost nevoiți să încheie discursul, fiind evacuați, în timp ce piloții și personalul militar se pregăteau să decoleze de urgență pentru a intercepta aeronava militară rusă.

Aeronavele care au executat interceptarea se aflau chiar în spatele celor doi înalți oficiali. Asemenea provocări prin care Rusia testează viteza de reacție a NATO au loc zilnic, atât în zona Mării Baltice, cât și în zona Mării Negre.

Rusia caută incidente cu orice preț

Particularitatea incidentului de joi este  că el a avut loc în momentul în care premierul Spaniei și președintele Lituaniei se aflau în baza militară.

Conferința a fost reluată ulterior după 30 de minute, dar imaginile cu momentul în care avioanele spaniole Eurofighter au intrat în alertă au fost surprinse de jurnaliștii de la fața locului.

La începutul lunii mai, Forțele Aeriene Spaniole au preluat de la Forțele Aeriene Italiene responsabilitatea privind executarea misiunii de Poliție Aeriană a NATO în zona Baltică.

Spania efectuează misiunea de Poliție Aeriană Întărită, în zona baltică, cu aeronave Eurofighter Typhoon. Din 2004, de când Estonia, Letonia și Lituania s-au alăturat Alianței, aliații NATO au desfășurat pe rând misiuni de Poliție Aeriană în regiunea Mării Baltice.

 

author avatar
Tudor Borcea