AcasăȘTIRI EXTERNEPremierul Israelului se întoarce la tribunal

Premierul Israelului se întoarce la tribunal

Benjamin Netanyahu s-a prezentat luni la tribunalul districtual de la Ierusalim pentru reluarea procesului în care este judecat pentru corupţie, exact în ziua în care au început și consultările post-electorale în vederea desemnării unui candidat care să încerce formarea noului guvern.

Netanyahu este acuzat de corupție, fraudă și încălcare a încrederii în trei cazuri, acuzații pe care le neagă cu tărie. Prim-ministrul a făcut uz de puterea sa în mod “ilegitim” în beneficiul “afacerilor sale personale pentru a  căuta și a obține avantaje nejustificate de la principalii proprietari de mass-media din Israel”,a declarat procuroarea generală Liat Ben-Ari la reluarea procesului, deschis în mai 2020. Netanyahu, aflat la putere de 12 ani,  a părăsit tribunalul înainte ca primul martor să fie chemat să depună mărturie. În fața clădirii s-au strâns zeci de susținători ai premierului, dar și  mulți opozanți agitând pancarte pe care se putea citi “Mincinos” și “Veghem asupra democraţiei”.

Combinații pentru a opri criza politică

Între timp, președintele israelian Reuven Rivlin a început să se consulte cu șefii de partid cu privire la cine ar putea forma următorul guvern de coaliție. Likud, partidul lui Netanyahu, a obţinut cele mai multe locuri, 30, din totalul de 120 ale Knessetului la scrutinul legislativ din 23 martie, al patrulea în mai puţin de doi ani. Dar acest rezultat, combinat cu cel al aliaților săi naturali, nu îi asigură majoritatea de 61 de mandate necesară pentru a forma un guvern stabil. În absența unui lider comun în tabăra care vrea să-l înlăture de la putere, Netanyahu ar putea obține cele mai multe recomandări, cu sprijinul  a 16 deputați din partidele ultraortodoxe Shass și „Iudaismul unificat al Torei” și șase din alianța de extremă dreapta „Sionismul religios”. De obicei, candidatul care obţine cele mai multe recomandări este desemnat şi dispune de 28 de zile pentru a forma guvernul, termen ce poate fi prelungit cu 14 zile de preşedinte. Dar Reuven Rivlin a dat de înţeles săptămâna trecută că acest calcul al mandatelor ar putea să nu fie singurul factor determinat în decizia sa şi că va numi miercuri un candidat capabil să formeze un guvern ce “va vindeca divizările şi va reconstrui societatea”, notează Le Monde. Dacă niciuna din tabere nu va reuşi să formeze o coaliţie, ar putea fi convocate noi alegeri, ceea ce ar prelungi criza din Israel. Deocamdată, procesul lui Netanyahu nu-i amenință ambițiile politice, deoarece ar trebui să demisioneze doar în cazul unei condamnări definitive, iar epuizarea tuturor căilor de atac ar putea dura ani de zile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor