AcasăȘTIRI EXTERNEPremierul britanic Liz Truss are zilele numărate. Noul ministru de Finanțe anulează...

Premierul britanic Liz Truss are zilele numărate. Noul ministru de Finanțe anulează toate măsurile fiscale promise/ Se sucește platonarea facturilor

Premierul britanic Liz Truss are zilele numărate. Noul ministru de Finanțe anulează toate măsurile fiscale promise/ Se sucește platonarea facturilor / Foto: printscreen

Guvernul din Marea Britanie condus de Liz Truss dă înapoi cu privire la aproape toate măsurile sale fiscale anunțate, în fața crizei financiare.

Măsurile, dezvăluite în urmă cu trei săptămâni, au aruncat piețele britanice în turbulențe. După această răsturnare de situație, zilele premierului la sediul din 10 Downing Street par să fie numărate.

„Mai multe decizii dificile” urmează

Noul ministru britanic de Finanțe, Jeremy Hunt, a anunțat luni,  anularea „aproape a tuturor măsurilor fiscale” anunțate în urmă cu trei săptămâni de predecesorul său, Kwasi Kwarteng, care au aruncat piețele britanice în turbulențe.

Hunt, care a fost numit vineri în regim de urgență, a insistat că prioritatea guvernului britanic este de a restabili „stabilitatea”. El a declarat că noile măsuri fiscale vor duce la venituri suplimentare de 32 de miliarde de lire sterline (37 de miliarde de euro) pe an.

Printre măsurile cheie prezentate luni, plafonarea facturilor la energie pentru toate gospodăriile va fi în final în vigoare doar până în aprilie, și nu pentru doi ani cum se anunțase anterior.

După această dată, guvernul va căuta alte soluții pentru a ajuta cele mai sărace gospodării, a spus ministrul. Această înghețare a facturilor la energie a fost anunțată inițial pentru doi ani, pentru a proteja finanțele publice „de volatilitatea” prețurilor la gaze.

„Mai multe decizii dificile” urmează atât în ceea ce privește cheltuielile guvernamentale, cât și impozitele, a adăugat el, scrie Le Monde.

După o conferință de presă dezastruoasă vineri, premierul Liz Truss urmează să se întâlnească luni seara cu parlamentarii pentru a încerca să-i convingă, dacă mai este posibil, că mai are un viitor în 10 Downing Street. Sondajele sunt dezastruoase și mai mulți parlamentari au declarat public că cel de-al patrulea premier britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016 trebuie să plece. După doar 40 de zile de mandat, Truss riscă să devină premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit.

„Mini-bigetul” în valoare de câteva zeci de miliarde de lire sterline anunţat de către Guvernul lui Liz Truss la sfârşitul lunii septembrie a antrenat o criză în Marea Britanie.

Luni, lira sterlină și-a revenit în raport cu dolarul și euro, înainte de anunțarea mai multor detalii despre planul ministerului lui Jeremy Hunt, pentru a liniști piețele.

 

author avatar
Tudor Borcea