AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră! Un Airbus A340 a aterizat în Antarctica. Ce companie a operat...

Premieră! Un Airbus A340 a aterizat în Antarctica. Ce companie a operat primul zbor spre continentul alb – VIDEO

avionPremieră! Un Airbus A340 a aterizat în Antarctica. Ce companie a operat primul zbor spre continentul alb - VIDEO

Pentru prima dată în istoria aviației, un avion Airbus A340 a aterizat în Antarctica. Hi Fly, o companie aeriană de tip boutique, este responsabilă pentru acest zbor istoric.

Compania este specializată în wet leasing, ceea ce înseamnă că închiriază atât aeronave, cât și echipaj de zbor și sunt responsabile de gestionarea asigurărilor, întreținerii și a altor chestiuni logistice, transmite CNN. Hi Fly 801 a decolat din Cape Town, Africa de Sud, marți, 2 noiembrie.

Căpitanul Carlos Mirpuri, care este și vicepreședintele Hi Fly, și echipajul său au zburat cu acest avion wide-body din Cape Town spre Antarctica și retur. Distanța de aproximativ 5000 de kilometri a fost străbătută în aproximativ cinci ore pe sens.

Avionul a fost comandat de Wolf’s Fang, o nouă tabără de aventură de lux de pe cel mai sudic continent al lumii și a adus proviziile atât de necesare în stațiune. Wolf’s Fang este un nou proiect al companiei de turism în Antarctica, White Desert.

Misiune dificilă pentru piloți

În istoria aviației până în prezent, niciodată un A340 nu a aterizat pe o pista de gheață din Antarctica. Pista de gheață albastră de pe proprietatea Wolf’s Fang este desemnată aeroport de nivel C, în ciuda faptului că nu este, din punct de vedere tehnic, un aeroport. Asta înseamnă că numai un echipaj specializat poate zbura acolo din cauza condițiilor dificile. Deși gheața albastră este superbă, poate fi îngrijorătoare și pentru piloți din cauza strălucirii sale.

Primul zbor înregistrat către Antarctica a fost realizat de un monoplan Lockheed Vega 1 în 1928, pilotat de George Hubert Wilkins, un pilot și explorator militar australian. A decolat de pe Insula Deception din Insulele Shetland de Sud. Proiectul a fost finanțat de William Randolph Hearst, un magnat.

Până în prezent, nu a fost construit niciun aeroport pe Continentul Alb, dar există 50 de piste de aterizare.

author avatar
Andreea Vlad