AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră. Patriarhul Rusiei poartă mască în apariții publice. Masca, „o datorie creștină”

Premieră. Patriarhul Rusiei poartă mască în apariții publice. Masca, „o datorie creștină”

Premieră. Patriarhul Rusiei poartă mască în apariții publice. Masca, „o datorie creștină”. Foto: patriarchia.ru

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kiril, a purtat o mască de protecție în cadrul primei reuniuni sinodale din acest an, eveniment care a avut loc la mănăstirea Danilov, reședința patriarhală din Moscova.

Site-ul de știri Open Media a raportat că este pentru prima dată când patriarhul Kiril este văzut purtând o mască de protecție în public.

La debutul pandemiei Covid-19, patriarhul Kiril și-a câștigat reputația de a fi „corona-sceptic” și Biserica Ortodoxă Rusă a fost laxă în aplicarea regulilor de protecție pe care autoritățile le-au impus în lăcașurile de cult.

Biserica a început să ia măsuri pentru a contracara infecția cu SARS-CoV-2 numai după ce mulți clerici s-au îmbolnăvit de Covid-19.

Biserica Ortodoxă Rusă identifică acum purtarea unei măști ca o „datorie creștină”,scrie The Moscow Times. Primele semnale în acest sens au apărut la sfârșitul anului trecut.

„Dacă nu se simt bine și au semne de boală, credincioșii ar trebui să rămână acasă, în special să nu participe la slujbele de Crăciun, iar măștile ar trebui purtate și în biserici, deoarece acest lucru îi poate proteja pe ceilalți credincioși de boli”, a declarat vicepreședintele Departamentului Sinodal pentru Biserică și Societate și Media, Vakhtang Kipshidze.

„Pentru credincioșii ortodocși (…)este firesc să se respecte regimul purtării măștilor de protecție și distanțarea socială, deoarece acestea sunt singurele modalități de a nu risca să infecteze pe alți credincioși. În ciuda criticilor aduse eficienței măștilor, chiar dacă există o probabilitate redusă ca măștile să poată proteja pe cineva, trebuie profitat de această oportunitate”, a spus Kipshidze.

Numai „necredincioșii” nu poartă mască

La rândul lui, patriarhul Kiril a făcut un apel la oamenii care ignoră epidemia și nu respectă instrucțiunile medicale, inclusiv nu poartă măști de protecție, și i-a comparat pe aceștia cu necredincioșii. El a menționat că fenomenul necredinței „este prezent și este încă periculos”. Potrivit patriarhului, „este mortal” atunci când oamenii nu cred în Dumnezeu, „la fel cum este periculos astăzi dacă oamenii nu cred în răspândirea infecției și nu se protejează de această infecție”.

Putin a fluierat în biserică

Sfaturile patriarhului Rusiei au trecut însă pe lângă urechile lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a participat la slujba de Crăciun, în Biserica Sf. Nicolae din Lipno (regiunea Novgorod), fără a purta o mască de protecție, așa cum a cerut întâistătătorul bisericii în lăcașurile de cult.

Având în vedere vârsta sa (68 de ani) și responsabilitățile sale, stăpânul Kremlinului nu poate fi suspectat de nechibzuință. Au existat speculații conform cărora Putin ar fi fost deja vaccinat sau că asistența din jurul său a fost selectată și testată pentru Covid-19, în timp ce biserica a fost atent igienizată înainte de sosirea sa.

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger