Carnea artificială de pui va fi disponibilă în curând în restaurantele din Singapore, după un semnal verde de la autoritățile locale, „o premieră mondială”, potrivit start-up-ului american din spatele proiectului, Eat Just.
„Sunt încrezător că aprobarea de reglementare a cărnii noastre cultivate în laborator va fi prima dintr-o serie din Singapore și alte țări din întreaga lume”, a declarat Josh Tetrick, cofondator și CEO al Eat Just, cu sediul în San Francisco. “Eat Just a depus o cerere de verificare”, a confirmat miercuri agenția din Singapore pentru siguranța alimentelor. Produsul său „a fost declarat sigur pentru consum în cantitățile prevăzute și a fost autorizat pentru vânzare”. Compania susține că a obținut mai mult de 20 de loturi de carne artificială de pui în “bioreactoare de 1.200 litri” înainte de a-și supune producția testelor de calitate și siguranță. Consumul global de carne este de așteptat să crească cu 70% până în 2050, iar carnea artificială ar putea satisface în curând o parte din cerere, reprezentând o piață care ar putea atinge 140 de miliarde de dolari în următorul deceniu. Zeci de alte start-up-uri din lume lucrează la proiecte de carne artificială – precum Future Meat Technologies (Israel) şi Memphis Meats, sprijinit de Bill Gates – dar producția a rămas până acum experimentală. Astfel de alimente au fost considerate prea scumpe pentru a concura cu piața cărnii, însă Eat Just a afirmat că a făcut „progrese considerabile” pentru a reduce costurile. “Încă de la început vom avea un preț comparabil cu puiul(nuggets) preparat într-un restaurant șic din Singapore”, a declarat un purtător de cuvânt pentru BBC. Ar însemna ca nota de plată pentru acest meniu din “carne curată” să coste 50 de dolari.