Carnea artificială de pui va fi disponibilă în curând în restaurantele din Singapore, după un semnal verde de la autoritățile locale, „o premieră mondială”, potrivit start-up-ului american din spatele proiectului, Eat Just.
„Sunt încrezător că aprobarea de reglementare a cărnii noastre cultivate în laborator va fi prima dintr-o serie din Singapore și alte țări din întreaga lume”, a declarat Josh Tetrick, cofondator și CEO al Eat Just, cu sediul în San Francisco. “Eat Just a depus o cerere de verificare”, a confirmat miercuri agenția din Singapore pentru siguranța alimentelor. Produsul său „a fost declarat sigur pentru consum în cantitățile prevăzute și a fost autorizat pentru vânzare”. Compania susține că a obținut mai mult de 20 de loturi de carne artificială de pui în “bioreactoare de 1.200 litri” înainte de a-și supune producția testelor de calitate și siguranță. Consumul global de carne este de așteptat să crească cu 70% până în 2050, iar carnea artificială ar putea satisface în curând o parte din cerere, reprezentând o piață care ar putea atinge 140 de miliarde de dolari în următorul deceniu. Zeci de alte start-up-uri din lume lucrează la proiecte de carne artificială – precum Future Meat Technologies (Israel) şi Memphis Meats, sprijinit de Bill Gates – dar producția a rămas până acum experimentală. Astfel de alimente au fost considerate prea scumpe pentru a concura cu piața cărnii, însă Eat Just a afirmat că a făcut „progrese considerabile” pentru a reduce costurile. “Încă de la început vom avea un preț comparabil cu puiul(nuggets) preparat într-un restaurant șic din Singapore”, a declarat un purtător de cuvânt pentru BBC. Ar însemna ca nota de plată pentru acest meniu din “carne curată” să coste 50 de dolari.
Adio cîrnați, jambon, caltabosși, tobă. Adio pomana porcului.
Urmează pomana din eprubetă, fără risipă alimentară și gaze care să încălzească Terra .
Shaorma sintetica globală pentru proști, premianți vor mânca ce doresc mușchi lor.