AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră la Vatican. Pregătirea funeraliilor unui fost papă. Ce protocol trebuie ales?

Premieră la Vatican. Pregătirea funeraliilor unui fost papă. Ce protocol trebuie ales?

Premieră la Vatican. Pregătirea funeraliilor unui fost papă. Ce protocol trebuie ales? / Foto: printscreen

Când moare un papă, funeraliile și succesiunea se desfășoară după un protocol extrem de precis. Dar Vaticanul se aventurează pe pământ necunoscut în timp ce se pregătește pentru moartea lui Benedict al XVI-lea, care a demisionat în urmă cu aproape zece ani.

Fostul Papă Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, se află într-o stare gravă, dar „stabilă”, potrivit ultimelor vești de la Vatican.

„Funcțiile sale vitale cedează”

„Starea lui de sănătate s-a deteriorat în ultimele zile. Funcțiile sale vitale sunt cele care cedează, inclusiv inima”, a declarat o sursă de la Vatican, adăugând că nu este prevăzută nicio spitalizare, întrucât reședința lui Benedict al XVI-lea dispune de echipamentul medical necesar. Papa Francisc însuși l-a vizitat ,miercuri, pe Benedict al XVI-lea la mănăstirea Mater Ecclesiae, reședința Papei din grădinile Vaticanului.

Ce protocol ar trebui urmat?

De obicei, moartea unui suveran pontif declanșează convocarea rapidă a unui conclav în timpul căruia cardinalii îi aleg succesorul. Un scenariu care este însă necesar exclus în cazul lui Benedict al XVI-lea, întrucât Francisc îi succedase deja în 2013.

Așadar, ce protocol ar trebui ales? Autoritățile de la Vatican lucrează la acest lucru încă de la înrăutățirea bruscă a stării de sănătate a lui Joseph Ratzinger din ultimele zile. Ratzinger a fost primul papă care demisionează în ultimele șase secole.

Deocamdată, Vaticanul nu a dezvăluit nimic despre protocolul ce urmează a fi adoptat după moartea fostului papă. Potrivit Constituției apostolice promulgate în 1996 de Ioan Paul al II-lea, un papă trebuie înmormântat după patru – șase zile de la moartea sa.

Calendarul este în general decis de cardinali din întreaga lume care vin pentru această ocazie. De asemenea, ei adoptă nouă zile de doliu pentru papa decedat, o solemnitate cu nume latin: „novemdiales”.

În mod tradițional, cardinalii – din rândul cărora este ales viitorul papă – sunt cei care conduc, din cauza vidului de putere creat de moartea suveranului pontif, dar nu este cazul acum, deoarece papa Francisc este ferm la conducere.

În 2005, trupul neînsuflețit al lui Ioan Paul al II-lea, ultimul papă decedat „în funcție”, a fost depus înainte de o înmormântare solemnă în Piața Sfântul Petru, în prezența a numeroși șefi de stat și de guvern și a unor membri ai familiilor regale.

Ceremonia a fost prezidată de cardinalul Joseph Ratzinger, pe atunci atotputernicul șef al Congregației pentru Doctrina Credinței, care avea să fie ales mai târziu de colegii săi pe tronul Sfântului Petru. Un milion de oameni au participat la funeraliile carismaticului papă polonez.

Ultimul cuvânt îl va avea papa Francisc

În calitate de fost papă, Benedict al XVI-lea ar trebui să aibă și el parte de funeralii în Piața Sfântul Petru, dacă nu există instrucțiuni speciale din partea sa, notează Le Journal de Montreal.

Deși popularitatea sa nu a atins-o niciodată pe cea a lui Ioan Paul al II-lea, papa german, șef al Bisericii Catolice din 2005 până în 2013, este un fost șef de stat și, ca atare, funeraliile sale sunt așteptate să atragă o mulțime de înalți demnitari și credincioși.

Biograful său oficial, jurnalistul german Peter Seewald, a dezvăluit în 2020 că a dorit să fie depus în mormântul lui Ioan Paul al II-lea din cripta Sfântului Petru. Acest mormânt este gol de când sicriul lui Ioan Paul al II-lea a fost transferat într-o capelă laterală cu ocazia beatificării sale în 2011.

Expertul în liturghie al Vaticanului, Claudio Magnoli, a declarat „ritul funeraliilor papilor va fi respectat, având în vedere că Ratzinger a fost pontif”. „Diferența esențială este că funeraliile ar putea fi prezidate de un papă în funcție, adică de Jorge Bergoglio, în timp ce până acum acest rol a revenit decanului cardinalilor sau unui alt cardinal”, a spus el.

Indiferent de opțiunea aleasă, ultimul cuvânt îl va avea papa Francisc. Atunci când un papă moare, inelul papal, un inel făcut special pentru fiecare nou papă și folosit în trecut ca sigiliu pentru documente, este de asemenea distrus.

În cazul lui Benedict al XVI-lea, inelul a fost doar barat cu un „X” pe stema papală după demisia sa, pentru a-l face inutilizabil.

author avatar
Tudor Borcea
497 afisari

3 COMENTARII

  1. Ptr ca a fost membru Hitlerjunker (tineretul hitlerist) se poate sa fie utilizata metoda hitlerista prin ardere

  2. Bagati-va bine de tot in cap….kakatii satanisti din Vatican nu se termina niciodata…..si nu au niciun fel de legatura cu divinitatea sau Isus
    Papa=maimutzoi imbracat in costum de circ care protejeaza pedofilii si satanistii
    Religia lor e dovleacul cu30de arginti…ciorile care sparg seminte…kra kraaa kra kraaaa…siktir iudelor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger