AcasăȘTIRI EXTERNEPrima femeie trimisă pe Lună! Cine va intra în istorie

Prima femeie trimisă pe Lună! Cine va intra în istorie

După jumătate de secol de la sosirea primului om pe Lună la bordul misiunii Apollo 11, iată că un alt vis al omenirii tinde să prindă contur. Peste cinci ani, mai precis în 2024, oamenii de știință americani vor finaliza programul Artemis prin care se vor trimite astronauţi pe Lună.

Este prima dată după când o femeie este trimisă pe Lună, după ce în 1972 astronautul Neil Armstrong a făcut „marele pas pentru omenire”

Potrivit  specialiștilor de la NASA, mai întâi va pleca o navă cu echipament ştiinţific, fără astronauţi în rachetă.

În 2023 va decola racheta cu astronauţi, care vor avea ca misiune doar să testeze puterea de navigaţie a rachetei Orion.

Abia în 2024 va pleca spre Lună echipa de astronauţi Artemis III. Misiunea va pune bazele altor expediţii către Lună şi alte planete.

Administraţia Trump a acordat pentru NASA alocarea unei tranşe suplimentare de 1,6 miliarde de dolari cu destinația de finanțare a programului.

Prima femeie care va ajunge pe Lună va fi americancă

Responsabilul NASA, Bridenstine a afirmat că misiunea din 2024 va fi doar începutul şi că scopul său este o prezenţă susţinută pe Lună şi trimiterea în fiecare an a unui echipaj.

„Prima femeie care ajunge pe suprafaţa Lunii va fi o americancă, peste cinci an”, a declarat Bridenstine, la un simpozion organizat de Space Foundation în Colorado

În cadrul acestei misiuni, care a plecat de pe Terra la 16 iulie 1969 şi a ajuns după patru zile pe Lună, Buzz Aldrin şi Neil Armstrong, ambii astronauţi americani, au făcut primii paşi pe suprafaţa Lunii.

În 2011, NASA a pus capăt zborurilor navetelor sale spaţiale iar de atunci depinde de Rusia pentru a-şi transporta astronauţii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Bridenstine, responsabilul NASA spune că e nevoie de o rachetă mai mare

Pentru ca o misiune cu echipaj uman pe Lună să fie realizată până în 2024, Bridenstine spune că NASA are nevoie de o rachetă cu putere mare.

Finalizarea lansatorului Space Launch System (SLS) – cum este cunoscută viitoarea rachetă a NASA -, a cărui dezvoltare a fost estimată iniţial la 7 miliarde de dolari, a fost deja întârziată cu mai mulţi ani.

SLS, care va fi capabil să lanseze vehicule spaţiale cu echipaj uman spre Marte până în 2030, are, de asemenea, o capacitate de transport de 130 de tone.

Specialiştii companiei Boeing au petrecut mai mulţi ani la dezvoltarea SLS, care se anunţă a fi cea mai puternică rachetă construită vreodată, unul dintre scopuri fiind acela ca NASA să îşi reia misiunile cu echipaj uman pe Lună.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger