AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră în Uniunea Europeană. Prima țară care autorizează prostituția!

Premieră în Uniunea Europeană. Prima țară care autorizează prostituția!

Premieră în Europa. Belgia a devenit prima țară din UE care autorizează prostituția! De la 1 iunie, lucrătoarele și lucrătorii care activează în domeniul sexual sunt recunoscuți ca „profesioniști” cu drepturi depline în Belgia, ca și toți ceilalți angajați din câmpul muncii.

Parlamentul belgian a votat, în martie, o lege importantă privind dreptul penal în materie de infracțiuni sexuale.

În Belgia prestează 26.000 de prostituate

Printre principalele măsuri se numără integrarea noțiunii de consimțământ, o definiție juridică mai largă a violului, dar mai ales dezincriminarea totală a prostituției!

Scopul este de a alinia Codul Penal belgian la problemele actuale din societate.

Potrivit Poliției Naționale belgiene, există 26.000 de prostituate în această țară. Cu toate acestea, până acum, prostituatele au lucrat într-un cadru foarte vag, iar activitatea lor, deși ilegală, era tolerată de autorități. În același timp, nu toate prostituatele aveau o activitate regulată. Astfel, conform Universității Catolice din Leuven, există mai puțin de 6.000 de asemenea persoane.

Este probabil ca această clarificare legislativă să schimbe regulile. Potrivit textului votat de parlamentari, prostituatele se pot bucura de acum înainte de aceleași drepturi ca toți lucrătorii belgieni. În plus, vor putea avea acces la toate tipurile de protecție socială – de la boală la șomaj – în același mod ca și angajații „clasici”, scrie Le Point.

Cu toate acestea, în legislația belgiană, proxenetismul este în continuare interzis. Scopul legii este de a le „lua vântul din pânze” acestor indivizi care profită adesea de persoane fragile din punct de vedere fizic și psihologic. Pe de altă parte, un bancher sau un asigurător sau orice terț legat de lucrătorii sexuali nu vor fi sancționați dacă nu comit abuzuri.

„Prin incriminare, creăm o zonă fără lege”

Daan Bauwens, directorul singurei organizații belgiene care reprezintă lucrătorii sexuali (Utsopi), salută dezincriminarea prostituției, care a fost solicitată de mult timp de către lucrătorii sexuali și care va pune capăt discriminării și va contribui la combaterea traficului de persoane.

„Istoria ne-a arătat că singurul instrument de luptă împotriva sclaviei este reprezentat de drepturi. Iar prin incriminare, creăm o zonă fără lege” – Daan Bauwens, citat de Ouest-France.

Belgia este prima țară din Uniunea Europeană și a doua din lume care a introdus o astfel de legislație. De asemenea, a fost a doua țară din lume care a legalizat eutanasia (2002) și căsătoria între persoane de același sex (2003).

Cu toate acestea, și de această dată, dezbaterea a fost aprinsă. Daan Bauwens spune că nu înțelege opoziția puternică din partea asociațiilor feministe francofone antiprostituție: „Pe de o parte, există moralitate și, pe de altă parte, realitatea, persoane care nu au drepturi”.

author avatar
Tudor Borcea