AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră în SUA. Un oraș va fi condus de musulmani

Premieră în SUA. Un oraș va fi condus de musulmani

Premieră în SUA. Un oraș va fi condus de musulmani

În orașul Hamtramck din statul Michigan, consiliul municipal care urmează să depună jurământul este format exclusiv din musulmani. O premieră în SUA.

În următorii ani, este sigur că Hamtramck va deveni subiectul unor intense discuții politice. Populat de aproximativ 22.000 de oameni, este pe cale să devină primul oraș condus complet de musulmani.

La 2 ianuarie, noul primar, Amer Ghalib, va prelua funcția în fruntea unui consiliu municipal format în întregime din musulmani. Un fenomen fără precedent și istoric în Statele Unite, care riscă să cristalizeze dezbaterile pe tema imigrației.

De la „mica Varșovie”, la văl islamic

Până acum câțiva ani, nimeni nu și-ar fi putut imagina că Hamtramck va fi condus de musulmani. Orașul, populat în mare parte de imigranți polonezi și descendenții acestora, a fost chiar supranumit „mica Varșovie”.

De-a lungul istoriei sale, toți primarii săi au fost de origine poloneză. O statuie a cardinalului Karol Wojtila – înainte de a deveni Papa Ioan Paul al II-lea – se află chiar în centrul orașului. Papa Ioan Paul a făcut o vizită în 1966, în timpul unei călătorii în SUA, atras de reputația acestei mici enclave poloneze din Michigan.

Dar în câțiva ani, orașul s-a schimbat foarte mult. Din anii 1990, în Hamtramck s-a stabilit o imigrație musulmană intensă, mai ales din Yemen și Bangladesh. Într-un oraș atât de mic, lucrurile au mers repede: acum populația musulmană este majoritară. Polonezo-americanii au preferat să părăsească orașul. Acum reprezintă doar 6,8% din populația locală.

„Toate acestea se datorează mai degrabă oamenilor care au plecat decât celor care au rămas”, a spus Amanda Jaczkowski. De origine poloneză, familia sa a frecventat aceeași biserică catolică timp de aproape un secol. Cu toate acestea, în 2012, ea s-a convertit la islam, iar acum poartă vălul, scrie Valeurs Actuelles.

Amanda Jaczkowski este unul dintre nou-aleșii care vor alcătui noul consiliu municipal din ianuarie și este, de asemenea, singurul membru născut cu cetățenie americană.

„Aruncă totul pe jos”

Populația din Hamtramck s-a schimbat așadar și, destul de logic, a ajuns să aleagă un consiliu municipal după imaginea sa. Dintre locuitorii originari care au ramas, cei mai multi au suportat ​​bine schimbarea.

Deși, prima moschee și difuzoarele ei, care cheamă zilnic la rugăciune, a fost subiect de dezbatere încă de la construcția ei în anii 90. Iar unii localnici au critici față de noii sosiți. „Fac curățenie în fiecare zi (în fața casei mele), dar aruncă totul pe jos”, spune o localnică, Mara Popovska.

Unii locuitori ai orașului salută sosirea yemeniților care au deschis diverse magazine și un comerț mai mult sau mai puțin comunitar.

În ciuda acestei relative acceptări, totul nu este încă ușor pentru populația din Hamtramck și mulți locuitori sunt îngrijorați.

Amer Ghalib a trebuit ofere mai multe angajamente: el a promis în special că nu se pune problema să închidă barurile sau alte locuri unde se vinde alcool să forțeze femeile să-și acopere părul, și că noua echipă municipală este hotărâtă să susțină Constituția americană – care prevede în special separarea bisericii de stat.

author avatar
Tudor Borcea
267 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger