AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră în SUA: numărul locuitorilor albi scade

Premieră în SUA: numărul locuitorilor albi scade

Premieră în SUA: numărul locuitorilor albi scade

Numărul de locuitori din Statele Unite care s-au identificat ca „albi” a scăzut pentru prima dată, conform ultimului recensământ din 2020, care arată o țară „mult mai multirasială” și mai urbană decât ân urmă cu zece ani.

„Populația albă rămâne cel mai mare grup rasial sau etnic din Statele Unite”, a declarat Biroul de recensământ al SUA, Census Bureau.

Populația a devenit mai „multirasială”

Populația care se definește ca „albă” a scăzut cu 8,6% între 2010 și 2020, o premieră de la înregistrări ale populației, în 1790. Acesta a reprezentat 204 milioane de locuitori anul trecut, sau 61,6% din populație, față de 72,4% cu un deceniu mai devreme.

„Aceste schimbări arată că populația americană este mult mai multirasială” decât în ​​trecut, a declarat unul dintre oficialii Census Bureau, Nicholas Jones, în timpul unei prezentări.

Pe lângă schimbările demografice, totuși, el a avertizat că rafinarea întrebărilor cu privire la aceste subiecte, precum și o nouă metodologie comparativ cu cea utilizată în 2010 au influențat „în mare măsură” aceste rezultate.

Astfel, categoria „Albi împreună cu un alt grup”, de exemplu afro-american sau asiatic, a explodat, crescând cu316% în zece ani, la 235 de milioane de oameni.

„Rasele”

În Statele Unite, este foarte obișnuit ca oamenii să se definească după etnie, iar recensământul îi întreabă în mod specific pe respondenți cărei „rase” aparțin.

Afro-americanii reprezintă acum 12,4% din populație (41 de milioane), un procent stabil de peste zece ani, în timp ce populația asiatică a crescut cu 35,5%, la aproximativ 20 de milioane (6%). Nativii americani (amerindienii) reprezintă 1,1% din populație.

Datele arată, de asemenea, că creșterea populației a fost concentrată „aproape exclusiv în zonele metropolitane”, a declarat un alt oficial, Mark Perry.

Impact pentru viața politică

Recensământul, care este organizat o data la zecec ani, este esențial pentru a determina diviziunea electorală a celor 50 de state americane și alocarea a zeci de miliarde de dolari din fonduri federale destinate în special școlilor sau spitalelor, scrie AFP.

Impactul său în politică poate fi decisiv, deoarece permite în special să decidă câte locuri din Camera Reprezentanților să aloce fiecărui stat.

Recensământul include întreaga populație prezentă pe teritoriu, inclusiv persoanele fără adăpost, locuitorii caselor de bătrâni și lucrătorii imigranți fără acte.

Această operațiune titanică a fost dublu afectată în 2020 de pandemia Covid-19 și de managementul controversat al fostului președinte Donald Trump.

author avatar
Tudor Borcea
315 afisari

3 COMENTARII

  1. Domnule Senile Joe Biden, nu se poate asa ceva, asta e discriminare pe fata, cum adica sunt mai multe ciori negre decat albe ? 🙂 Ha ha ha 🙂 Domnule, trebuie rariti maimutele astea negre, mai ales alea din Shit-cago si Deadly-more, ca altfel natia alba si pura nu o sa isi revina, pai, ce facem noi aici ? 🙂 Trimiteti mai multe spray-uri cu virusul invizibil chinezesc in toate cartierele de negrii si negrese care puiesc mai rapid ca iepurii, ca altfel iese haos pe acolo, ce o sa manance maimutele alea negre, ca doar nu cutiile postale !! 🙂

  2. Sinu te bucuri,dle Borcea?Ca doar pentru asta te lupti tu si cei de pe statul de plata al lui Soros.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger