AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră în Italia. O femeie, în fruntea serviciilor secrete

Premieră în Italia. O femeie, în fruntea serviciilor secrete

Premieră în Italia. O femeie, în fruntea serviciilor secrete

Premierul italian Mario Draghi a numit-o, miercuri, în funcția de șef al serviciilor secrete pe o diplomată de carieră, Elisabetta Belloni, prima femeie care ocupă acest post sensibil.

Mario Draghi a ales-o pe ambasadoarea Elisabetta Belloni pentru a conduce Departamentul Informaţiilor pentru Securitate (DIS), post ocupat anterior de prefectul Gennaro Vecchione, a indicat DIS într-un comunicat.

DIS, care raportează direct la Președinția Consiliului, este responsabil în special de supravegherea activităților Agenției de Informații și Securitate Externă (AISE), cu competențe în străinătate, precum și şi ale Agenţiei Informaţii şi Securitate Internă (AISI), cu competențe pe teritoriul național, în special responsabil în contraspionaj.

Elisabetta Belloni a ocupat numeroase funcții de prestigiu în cadrul Ministerului Afacerilor Externe pe parcursul carierei sale.

Publicul general italian a cunoscut numele ei la mijlocul anilor 2000, între 2004 și 2008, când a condus Unitatea de Criză a ministerului, responsabilă cu operațiunile privind italienii ținuți ostatici, răniți sau uciși în străinătate, în atentate sau dezastre naturale, scrie AFP.

Născută la 1 septembrie 1958 la Roma, Elisabetta Belloni a absolvit Universitatea Luiss din Roma, un stabiliment prestigios al confederației patronatului Confindustria.

A intrat în diplomaţie în 1985, a participat la reprezentarea italiană pe lângă organizaţiile internaţionale din Viena şi apoi la ambasada italiană din Bratislava. A ocupat diferite posturi în cadrul ministerului, înainte ca, în 2016, să fie numită secretar general al ministerului, cel mai înalt post rezervat unui diplomat de carieră.

În 2018, numele său a fost unul dintre cele menționate de presa italiană pentru a conduce un posibil guvern de tehnocrați atunci când partidele politice nu au reușit să ajungă la un acord la sfârșitul alegerilor legislative.

Și o femeie prim-ministru?

Șefa mișcării „Fratelli d´Italia”, Giorgia Melloni, este în creștere în sondaje și seduce în mod special sudul Italiei. Până la punerea în umbră a lui Matteo Salvini, principalul ei rival de dreapta.

„Împreună vom da în curând Italiei guvernul pe care îl merită, indiferent de cei care încearcă să ne dezbine”, i-a scris ea lui Matteo Salvini, liderul Ligii, în weekendul trecut.

Afișarea publică a prieteniei a mascat însă o acerbă competiție între Meloni și Salvini pentru supremația de dreapta, care s-a intensificat de când Liga s-a alăturat guvernului unității naționale a primului ministru Mario Draghi, în februarie, lăsând „Frații Italiei” practic singuri în opoziție.

Partidul este creditat acum cu 18 procente, la mai puțin de patru procente de Ligă, făcându-o pe Meloni un concurent credibil al lui Salvini la conducerea coaliției de dreapta, care include și partidul fostului prim-ministru Silvio Berlusconi, scrie Politico.

Liderul partidului cu cele mai bune performanțe din bloc este probabil să fie prim-ministru dacă alianța câștigă următoarele alegeri generale, care vor avea loc până cel târziu în iunie 2023. Sondajele de opinie sugerează că, dacă partidul lui Meloni iese în frunte, ea ar putea deveni prima femeie care ocupă postul de prim-ministru al Italiei.

 

author avatar
Tudor Borcea