AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră în 60 de ani: populația Chinei a scăzut / Câți oameni...

Premieră în 60 de ani: populația Chinei a scăzut / Câți oameni a pierdut în 2022 gigantul asiatic

Premieră în 60 de ani: populația Chinei a scăzut / Câți oameni a pierdut în 2022 gigantul asiatic / Foto: Facebook

China a pierdut 850.000 de persoane în 2022. Un fenomen care se așteaptă să dureze, poate până la sfârșitul secolului, potrivit demografilor, ceea ce va afecta economia și sistemul de pensii.

Pentru prima dată în ultimele șase decenii, China, cea mai populată țară din lume, cu 1,4 miliarde de locuitori, adică o șesime din populația mondială, a înregistrat în 2022 o scădere a populației.

Mai puține nașteri, mai multe decese

În 2021, numărul nașterilor a fost de 9,56 milioane în China continentală, a anunțat marți, Biroul Național de Statistică (BNS). În același timp, s-au înregistrat 10,41 milioane de decese. Combinația celor două fenomene a produs o scădere a populației de 850.000 de persoane.

Se așteaptă ca această scădere să dureze, poate până la sfârșitul secolului, potrivit demografilor, ceea ce va avea un impact sever asupra economiei și sistemului de pensii. Se așteaptă ca India să depășească China ca țară cu cea mai mare populație în acest an, a anunțat deja Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Este pentru prima dată din 1960-1961, când o foamete care a început în 1959 a provocat zeci de milioane de morți ca urmare a greșelilor politicii economice „Marele Salt Înainte”. După aceea, populația a crescut rapid, dublându-se din anii 1960 până la peste 1,4 miliarde de locuitori în prezent.

În mod paradoxal, acest declin a avut loc în ciuda relaxării politicilor de control al nașterilor din ultimii ani. Până în urmă cu zece ani, chinezii aveau voie să aibă doar un singur copil. Din 2021, pot avea trei.

Această scădere poate fi explicată prin creșterea costului vieții în China, precum și a costurilor de creștere a unui copil. Nivelul de educație mai ridicat al femeilor amână, de asemenea, sarcinile.

„Există, de asemenea, obiceiul de a avea familii mici acum, din cauza politicii copilului unic, în vigoare de zeci de ani”, a declarat Xiujian Peng, cercetător specializat în demografie chineză la Universitatea Victoria (Australia). Dorința de a avea un copil este, de asemenea, mai scăzută în rândul generației tinere, notează Le Monde.

Demograful independent He Yafu subliniază de asemenea „scăderea numărului de femei de vârstă fertilă, cu cu 5 milioane pe an între 2016 și 2021.

Impact profund asupra economiei

În 2019, ONU încă mai credea că China își va atinge vârful demografic abia în 2031-2032. Dar de atunci, rata de fertilitate s-a prăbușit la 1,15 copii pe femeie în 2021, departe de pragul de reînnoire a generației (2,1).

„Declinul și îmbătrânirea populației (…) vor avea un impact profund asupra economiei chineze de acum până în 2100”, avertizează Xiujian Peng. „O populație activă în scădere înseamnă costuri mai mari ale forței de muncă”, iar acest lucru „va afecta competitivitatea Chinei pe piața mondială”, spune ea.

Conform proiecțiilor echipei sale, în lipsa unei reforme a pensiilor, plățile de pensii ar putea reprezenta 20% din PIB în 2100 – de la 4% în 2020. „Presiunea asupra oamenilor care muncesc pentru a asigura îngrijirea persoanelor în vârstă va crește”, avertizează He Yafu.

Multe autorități locale au lansat măsuri pentru a încuraja cuplurile să aibă copii. Metropola Shenzhen (sud) a oferit o primă de naștere și alocații până la vârsta de trei ani. Un cuplu la primul copil va primi 3.000 de yuani (410 euro); 10.000 de yuani (1.370 de euro) pentru al treilea. În total, o familie cu trei copii va primi 37.500 de yuani (5.150 de euro) sub formă de prime și alocații.

Provincia estică Shandong oferă 158 de zile de concediu de maternitate (cu 60 de zile mai mult decât norma națională), începând cu primul copil. Metropola centrală Changsha, care limitează achizițiile de locuințe pentru a reduce speculațiile, permite cuplurilor cu doi sau trei copii să cumpere un apartament suplimentar.

Dar nu există nicio garanție că aceste măsuri vor fi suficiente pentru a relansa natalitatea. „Guvernul ar trebui să clarifice faptul că nu mai există o limită a nașterilor, pentru a recrea o adevărată cultură a nașterilor”, spune He Yafu. „Este nevoie de un pachet cuprinzător de măsuri care să acopere nașterea, creșterea și educația copiilor pentru a reduce costul creșterii unui copil”, a declarat Xiujian Peng.

Populația Chinei ar putea scădea în medie cu 1,1% în fiecare an, potrivit unui studiu al Academiei de Științe Sociale din Shanghai. China ar putea avea doar 587 de milioane de locuitori în 2100, mai puțin de jumătate din numărul actual, potrivit celor mai pesimiste proiecții ale acestor demografi.

author avatar
Tudor Borcea
653 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger