AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră în ultimii 160 de ani în Congresul SUA. După 11 runde...

Premieră în ultimii 160 de ani în Congresul SUA. După 11 runde de vot, republicanii nu scot un președinte al Camerei Reprezentanților

Premieră în 160 de ani în Congresul SUA. După 11 runde de vot, republicanii nu scot un președinte al Camerei Reprezentanților / Foto: printscreen

Republicanii nu au reușit încă să aleagă un președinte al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, după 11 runde de vot. Această situație este fără precedent în ultimii 160 de ani și este considerată „jenantă” de președintele democrat Joe Biden.

Republicanii au eșuat, joi, pentru a desemna în sfârșit un președinte al Camerei Reprezentanților din SUA și a pune capăt paraliziei generate de o mână de aleși din aripa dreaptă a partidului.

„Trebuie să reparăm acest sistem stricat”

Favorit pentru a o înlocui pe Nancy Pelosi, republicanul Kevin McCarthy le-a întins mâna celor 20 de „trumpiști” care blochează procesul, oferindu-le concesii majore. În zadar. Grupul a refuzat numirea sa, după trei zile de negocieri și 11 runde de vot, un scenariu nemaiîntâlnit în 160 de ani, notează Le Monde.

Acest blocaj are repercusiuni concrete: fără un președinte (speaker) al Camerei, aleșii nu pot depune jurământul și, prin urmare, nu pot adopta legi. „Am speranța că republicanii vor înceta să se mai certe, să se înjunghie pe la spate, astfel încât să putem lucra pentru poporul american”, a îndemnat liderul democrat Hakeem Jeffries.

Membri ai aripii cea mai conservatoare a partidului, acest grup fidel lui Donald Trump nu au încredere în  McCarthy și profită de majoritatea republicană subțire obținută la alegerile de la jumătatea mandatului – midterms – din noiembrie pentru a-și impune condițiile.

McCarthy, care nu poate fi ales fără sprijinul lor, a dat curs în special uneia dintre solicitările lor care viza tocmai facilitarea înlocuirii președintelui Camerei. Dar opoziția față de candidatura sa părea să se cristalizeze. „Trebuie să reparăm acest sistem stricat”, a declarat Matt Rosendale din Montana, făcând apel la alți republicani să se alăture grupului contestatar.

Alegerea președintelui Camerei Deputaților, a treia cea mai importantă figură din politica americană după președinte și vicepreședinte, necesită o majoritate de 218 voturi. Kevin McCarthy avea joi seara un plafon de 200. Reprezentantul Californiei nu are nici un concurent credibil. Doar numele numărului doi republican din Cameră, Steve Scalise, circulă ca posibil candidat.

Biden râde la urmă

Camera va continua să voteze până când va fi ales un președinte. Ceea ce de obicei este o chestiune de câteva ore poate dura săptămâni: în 1856, membrii aleși ai Congresului au ajuns la un acord abia după două luni și 133 de runde de vot.

„Nu există nicio îndoială că problemele care ne divizează astăzi sunt mult mai puțin grave decât cele pe care le aveam în 1856”, a declarat republicanul John James, din Michigan, cerându-le colegilor săi să se alăture fără întârziere lui Kevin McCarthy.

Președintele democrat, Joe Biden, a calificat miercuri situația drept „jenantă”, asigurând că „restul lumii” urmărește îndeaproape dezastrul din Congres.

author avatar
Tudor Borcea
187 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger