AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră în 100 de ani în Congresul SUA. Republicanii nu reușesc să-l...

Premieră în 100 de ani în Congresul SUA. Republicanii nu reușesc să-l aleagă pe președinele Camerei Reprezentanților

Premieră în 100 de ani în Congresul SUA. Republicanii nu reușesc să-l aleagă pe președinele Camerei Reprezentanților / Foto: printscreen

Republicanii nu au reușit să-l aleagă pe speakerul Camerei Reprezentanților. Tensiunile puternice aruncă Congresul în incertitudine, după o primă zi de vot care s-a încheiat cu un eșec.

Acest lucru nu s-a mai întâmplat de 100 de ani: aleșii din Camera Reprezentanților SUA și-au încheiat, marți, sesiunea fără a putea alege un președinte al Camerei.

Trump critică „o agitație de prisos”

Marele favorit pentru a o înlocui pe Nancy Pelosi, Kevin McCarthy, (50 de ani), nu a reușit, după trei voturi succesive, să calmeze revolta emanată de un grup de fideli ai lui Donald Trump, care îl consideră pe McCarthy prea moderat. Aleșii au acceptat să își suspende votul până miercuri – timp în care să negocieze în culise.

Republicanii, care au preluat majoritatea în camera inferioară a Congresului la alegerile din noiembrie, promiseseră să își folosească noul avantaj pentru a lansa o serie de anchete asupra președintelui american Joe Biden.

Dar acest demers este paralizat de certuri interne: membrii aleși ai Camerei Reprezentanților nu pot depune oficial jurământul și, prin urmare, nu pot deschide nici o anchetă până la numirea unui președinte (speaker).

Donald Trump a criticat la finalul zilei o „agitație de prisos” în sânul unui partid a cărui nominalizare o dorește pentru a recâștiga Casa Albă în 2024, scrie Le Point.

Alegerea speakerului, a treia cea mai importantă figură din politica americană după președinte și vicepreședinte, necesită o majoritate de 218 voturi.

Un prag pe care Kevin McCarthy nu a reușit să îl atingă, o seamă de aleși trumpistești hotărând să complice situația. „Nu ar trebui să o luăm personal, dar viitorul țării noastre depinde de asta”, a declarat Chip Roy, un ales turbulent din Texas.

La începutul celei de-a treia runde de vot, începuse să apară o oarecare tensiune, republicanii mai moderați îndemnându-și colegii să se adune în jurul lui Kevin McCarthy. „Am venit aici pentru a duce la bun sfârșit treaba”, a pledat liderul republican Steve Scalise, în râsetele democraților.

Totuși, candidatura lui McCarthy este susținută pe scară largă în cadrul partidului său: anunțul nominalizării sale în plenul Camerei a fost întâmpinat cu ovații în rândurile republicanilor.

O chestiune de ore. Sau săptămâni

Pe tot parcursul procesului, partidul lui Joe Biden s-a mobilizat în jurul candidaturii liderului democrat Hakeem Jeffries, aplaudându-l în mod regulat pe newyorkez. Dar nici alesul nu dispune de suficiente voturi.

Alegerea președintelui Camerei Reprezentanților putea fi o chestiune de câteva ore… sau de câteva săptămâni: în 1856, membrii aleși ai Congresului au ajuns la un acord abia după 2 luni și 133 de runde.

O soluție, avansată de fostul guvernator republican al statului Ohio, John Kasich, ar fi ca „moderații” din cele două partide să formeze o alianță pentru a desemna un alt speaker și a găsi o majoritate. O opțiune fantezistă pentru moment.

author avatar
Tudor Borcea
342 afisari

3 COMENTARII

  1. Eu l-as pune pe JimJordan….sau pe MelaniaTrump.Tot sunteti cu feminismul in gura…hai ….put up or shut up

  2. jim jordan este cel mai bun american , m-a impresionat extraordinar in interpelarea porcului de fauci , si pe care l-a facut praf si pulbere de nu mai stia cum il cheama .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger