AcasăȘTIRI EXTERNEPremieră după războiul cu Hamas. Israel bombardează Siria să priceapă Iranul

Premieră după războiul cu Hamas. Israel bombardează Siria să priceapă Iranul

Premieră după războiul cu Hamas. Israel bombardează Siria să priceapă Iranul

Forțele armate israeliene (IDF) au efectuat, marți, 8 iunie, atacuri aeriene împotriva pozițiilor militare ale forțelor aeriene siriene în suburbiile din Homs, potrivit OSDH (Observatorul sirian al drepturilor omului). Cel puțin cinci soldați sirieni și trei luptători aliați au murit.

Cel puțin opt combatanți ai regimului lui Bashar al-Assad au fost uciși în bombardamentele nocturne de marți în provincia Homs, a informat miercuri, 9 iunie, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

„Cel puțin cinci soldați ai armatei siriene și trei luptători aliați ai „ apărării naționale” au fost uciși la Homs”, cu puțin timp înainte de miezul nopții, în urma loviturilor israeliene asupra a mai multe regiuni, inclusiv în suburbia Homs, a declarat pentru AFP directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane. „Cei opt luptători sunt sirieni”, a adăugat el, menționând „mai mulți răniți”.

Loviturile IDF au vizat „pozițiile militare ale forțelor aeriene la est de satul Khirbet al-Tin de la periferia orașului Homs”, potrivit OSDH. De asemenea, au vizat „un depozit de arme aparținând Hezbollahului libanez” în aceeași zonă, potrivit ONG-ului.

Marți seara, forțele aeriene israeliene au lovit în mai multe regiuni din Siria, la Damasc și în împrejurimi, precum și în provinciile Homs, Hama și Lattakia, potrivit OSDH, scrie France 24.

La rândul său, agenția oficială siriană Sana a raportat o „agresiune israeliană” în Siria, urmată de represalii din partea apărării aeriene siriene. Avioanele israeliene au sosit din „spațiul aerian libanez”, a spus Sana, care a raportat pentru prima dată „explozii în Damasc”.

Nici un comentariu din partea israeliană

„Acestea sunt primele lovituri israeliene în Siria de la războiul recent din Gaza” între Israel și grupul palestinian Hamas, a mai spus Rami Abdel Rahmane.

Armata israeliană, care rareori își asumă responsabilitatea pentru lovituri în Siria, a declarat că nu comenteză „informațiile provenind din străinătate”.

De la începutul războiului din Siria vecină, în 2011, Israelul a efectuat sute de lovituri pe teritoriul sirian, vizând poziții ale regimului Assad, dar și pe cele ale forțelor iraniene și ale mișcării șiite libaneze Hezbollah, mari aliați ai puterii siriene.

Israel afirmă în mod regulat că nu va permite Siriei să devină capde pod pentru forțele Republicii Islamice Iran, inamic principal al statului evreu.

Declanșat în martie 2011 de represiunea demonstrațiilor pro-democrație, războiul din Siria a devenit mai complex de-a lungul anilor, odată cu proliferarea beligeranților. A ucis aproape 500.000 de oameni, potrivit OSDH.

 

author avatar
Tudor Borcea
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger