AcasăȘTIRI EXTERNEPregătiri intense de război. Apelul cutremurător al premierului. „Fie victorie, fie înfrângere,...

Pregătiri intense de război. Apelul cutremurător al premierului. „Fie victorie, fie înfrângere, nimic altceva!”

Nikol Paşinian, premierul Armeniei a făcut, miercuri, un apel în fața națiunii, prin care a afirmat ca cetățenii să se înroleze benevol şi să plece pe front.

Potrivit oficialului armean, nu există soluţie diplomatică în conflictul cu Azerbaidjan în legătură cu teritoriul Nagorno-Karabah.

Care este motivul ciocnirilor armate între Armenia și Azerbaidjan

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni creştini, şi-a autoproclamat în anii 1990 independenţa faţă de Azerbaidjan, ţară musulmană şiită, intrând într-un război ce s-a soldat cu circa 30.000 de morţi.

De atunci, Azerbaidjanul acuză Armenia că ocupă o parte din teritoriul său, iar ciocnirile armate au loc aici cu regularitate.
,,Trebuie să admitem că problema Nagorno-Karabah, în acest moment şi încă pentru multă vreme, nu poate avea o soluţie diplomatică”, a declarat Nikol Paşinian într-o înregistrare video postată pe Facebook.

În consecinţă, el le-a cerut „tuturor conducătorilor de oraşe, districte, sate, partide politice, organizaţii civile, cercuri de afaceri, să organizeze unităţi de voluntari” care să lupte de partea separatiştilor în Nagorno-Karabah, împotriva Azerbaidjanului.

Forţele azere au cucerit teritorii care de la începutul anilor 1990 se sustrăgeau controlului guvernului de la Baku, după aproape patru săptămâni de lupte care s-au soldat până acum cu sute de morţi.

Premierul armean spune că se vor forma „ unități de voluntari”
,,Fie victorie, fie înfrângere, nimic altceva. Pentru a câştiga, trebuie cu toţii să formăm unităţi de voluntari”, a declarat el, estimând că Azerbaidjanul este pe cale să lanseze „ultimele sale resurse” în luptă.

Luptele care se dau între Armenia și Azerbaidjan de la sfârșitul lunii septembrie și până acum sunt cele mai grave de la acordul de încetare a focului din 1994.

Armenia și Azerbaidjan cer separat ajutor militar rușilor și americanilor

Cu toate că în luna octombrie 2020 au fost semnate două armistiții pentru încetarea temporară a focului, niciunul nu a fost respectat.

Mai mult, ministrul afacerilor externe armean şi cel azer se află la Moscova pentru negocieri separate cu puterea regională rusă pentru a cere ajutor military. Cei doi miniştri de externe sunt aşteptaţi de asemenea la Washington săptămâna aceasta.

Rusia, SUA şi Franţa sunt mediatori istorici în conflictul din Nagorno-Karabah. Însă, de la mijlocul anilor 1990, orice efort diplomatic a eşuat în a rezolva acest conflict.

author avatar
Eli Dan Davidescu
505 afisari

2 COMENTARII

  1. Nu va fi pace nici peste 20 de ani!Daca se semneaza acorduri de pace,un Oriental Mijlociu,conflictele se muta automatique.Doar nu vor falimenta producatorii de armament!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger