AcasăȘTIRI EXTERNEPREGĂTIRI DE RĂZBOI. ULTIMA ORĂ: Rusia mobilizează rezerviștii din Extremul Orient! /...

PREGĂTIRI DE RĂZBOI. ULTIMA ORĂ: Rusia mobilizează rezerviștii din Extremul Orient! / China, gata să anexeze Taiwanul!

Antrenamentul pe teren al cetățenilor ruși aflaţi în rezerva de mobilizare a început marţi, 15 martie, la poligonele din Districtul Militar de Est al Rusiei (VVO), în Extremul Orient. Informația este confirmată de Interfax, care citează surse oficiale.

 „Instruirea practică cu militarii aflați în rezervă care au semnat un contract pentru a rămâne în rezerva umană de mobilizare se desfășoară în perioada 15 -17 martie”, scrie Interfax.

Antrenați să conducă blindate și pentru trageri cu mortiere

Rezerviștii vor efectua trageri cu arme de calibru mic, vor studia capacitățile de luptă ale armelor și echipamentelor militare moderne și vor dobândi abilitățile de bază care vor fi necesare pentru organizarea protecției și apărării instalațiilor militare și de stat”, a transmis marți serviciul de presă al Districtului Militar de Est.

O caracteristică distinctivă a formării reserviștilor este introducerea în program a tragerilor cu sisteme de mortier. În plus, rezerviștii vor continua să-și îmbunătățească abilitățile în conducerea vehiculelor  pe roți și blindatelor pe șenile.

Sarcina principală a pregătirii de luptă a rezerviștilor este de a restabili cunoștințele, aptitudinile și abilitățile necesare îndeplinirii cu succes a sarcinilor lor funcționale, ca parte a șederii lor în rezerva de forță de muncă de mobilizare, mai precizează Districtul.

La doi pași de China

De-a lungul istoriei, Districtul de Est a avut o importanță deosebită. VVO (Districtul Militar Estic) are Cartierul general în Habarovsk, pe granița cu China, și constă în forțe terestre, trupe aeriene, infanterie marină, forță aeriană, apărare marină și apărare aeriană.

Capitala Habarovsk a regiunii cu același nume se învecinează la est cu China, fiind la doar 30 km de granița chineză.

Acum doi ani, Rusia și-a sporit prezența militară în Extremul Orient invocând tensiuni în această regiune extinsă. În contextul tensiunilor Rusia-Ucraina și ChinaTaiwan, readucerea pe tapet a rezerviștilor este urmărită cu atenție de observatori.

Taiwan a început la rândul său formarea rezerviștilor, temându-se de o invazie iminentă a Beijingului, pe modelul celei desfășurate de Vladimir Putin în Ucraina.

Un scenariu în oglindă?

Beijingul urmărește cu mare atenție ce se petrece în Ucraina și chiar dacă ambele țări sunt pe aceeași linie în privința sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, China va acționa doar prin prisma intereselor sale cu privire la Taiwan.

Unii observatori apreciază că un ajutor rusesc adus Chinei continentale pentru a prelua – cu forța dacă este necesar – „insula rebelă” nu este exclus, la fel un „scenariu Ucraina” în oglindă la Taipei.

Iar Vladimir Putin se apropie tot mai mult de omologul său chinez, Xi Jinping, în situația de izolare aproape totală în care se află Rusia – dar liderul de la Beijing vede și consecințele invaziei din Ucraina, cu care se confruntă armata Rusiei.

Rusia urmărește și ea cu mare atenție situația din Taiwan, pentru că, așa cum o Ucraină independentă nu poate exista în ochii lui Vladimir Putin, nici un Taiwan separat de China continentală nu poate exista în ochii lui Xi Jinping.

Unii analiști spun că Putin anticipează o invazie Chineză în Taiwan și ar fi pregătit să-și susțină aliatul, inclusiv din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

author avatar
Tudor Borcea