AcasăȘTIRI EXTERNE„Predicatorul fără chip”. Creierul ISIS în Germania își așteaptă pedeapsa

„Predicatorul fără chip”. Creierul ISIS în Germania își așteaptă pedeapsa

„Predicatorul fără chip”. Creierul ISIS în Germania își așteaptă pedeapsa

Precaut și discret, predicatorul irakian „Abu Walaa” este prezentat ca eminența cenușie a grupării teroriste Stat Islamic în Germania. El riscă, miercuri, o sentință cu pedeapsa de 11 ani de închisoare pentru că a radicalizat tineri și a condus o rețea jihadistă.

 

Ahmad Abdulaziz Abdullah Abdullah, alias Abu Walaa, este judecat de mai bine de trei ani la Celle (nordul Germaniei), alături de patru presupuși complici, într-un proces-fluviu înconjurat de un sistem de securitate drastic.

Ahmad Abdulaziz Abdullah Abdullah  este acuzat de apartenență la gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) și că a sprijinit această organizație teroristă străină.

S-au cerut sentințe cuprinse între patru și unsprezece ani de închisoare împotriva inculpaților. Avocatul principalului inculpat a pledat pentru achitarea acestuia.

Companie de recrutare, într-o moschee

Abu Walaa a fost, potrivit procurorilor, „reprezentantul în Germania” al Statului Islamic, el a păstrat „contactul direct” cu liderii grupării teroriste, precum și „creierul rețelei” care a trimis combatanți voluntari din Germania în Siria sau Irak.

Potrivit anchetatorilor, Abu Walaa a înființat în moscheea sa din Hildesheim (Saxonia Inferioară) o adevărată companie de recrutare.

Gemeni-kamikaze

Cel puțin opt persoane, „majoritatea foarte tinere”, au fost radicalizate și au plecat să lupte alături de ISIS. Printre ele se aflau și doi frați gemeni germani care au efectuat un atentat sinucigaș sinucigaș în Irak, în 2015.

Abu Walaa a sosit în Germania în 2001, ca solicitant de azil. A fost arestat în noiembrie 2016, după o lungă anchetă a serviciilor germane de informații.

Monstrul din jihadosferă

Foarte precaut și discret, a fost poreclit „predicatorul fără chip”, deoarece în predicile sale online, mult urmărite în jihadosferă, nu i se vedea niciodată fața. De asemenea, el este acuzat că a predicat jihadul în moscheea Hildesheim, acum închisă.

Printre cei care au frecventat grupul lui Abu Walaa se numără cel puțin unul dintre cei trei adolescenți (în vârstă de 16 ani) care au pus o bombă, în aprilie 2016, într-un templu sikh din Germania. În atentat au fost rănite trei persoane, una suferind răni grave. Toți au fost condamnați la închisoare în martie 2017.

În plus, Anis Amri, tunisianul responsabil pentru atacul cu un camion la Târgul de Crăciun din Berlin (decembrie 2016, soldat cu 12 morți), pare să fi frecventat această rețea și să fi avut contacte cu unul dintre co-acuzați, germano-sârbul Boban Simeonovic , un inginer chimist, care l-ar fi găzduit la o școală islamică din Dortmund.

Anis Amri, ucis de poliție, a frecventat o moschee din Berlin cunoscută pentru legăturile sale cu jihadismul și unde Abu Walaa a avut ocazia să predice. Cu toate acestea, contactul direct dintre cei doi bărbați nu a fost niciodată stabilit.

Dat în vileag de informatori

Acuzația s-a bazat în principal pe mărturia unui informator al serviciilor germane de informații interne  care de luni de zile au adunat indicii și dovezi împotriva predicatorului irakian. Temându-se pentru viața sa, acest martor al acuzării a fost scutit de a depune mărturie în cadrul audierilor.

Un alt informator cheie, un luptător jihadist deziluzionat de ISIS, care se întorcea din fostele teritorii controlate de jihadiști, a fost de asemenea de acord să coopereze și să spună cum rețeaua lui Abu Walaa l-a trimis să lupte, via Bruxelles și Turcia.

Nebuloasa jihadistă, activă în Germania

Dar, pentru avocatul lui Abu Walaa, Peter Krieger, aceste acuzații se bazează pe declarațiile unui martor care nu este de încredere, deja condamnat ca membru al ISIS. „Principalul martor este un escroc”, a declarat Krieger.

Dacă terorismul de extremă dreaptă a fost ridicat în prim-planul amenințărilor la adresa securității Germaniei, nebuloasa jihadistă rămâne activă în această țară, scrie Le Point.

Trei frați sirieni, suspectați că pregătesc atacuri explozive, au fost arestați la începutul lunii februarie în Germania și în Danemarca.

Din 2009, autoritățile germane au împiedicat 17 astfel de tentative de atac, dintre care majoritatea după atacul terorist din 2016, potrivit Ministerului de Interne.

Numărul islamiștilor considerați periculoși în Germania a crescut de cinci ori începând cu 2013, ajungând în prezent la 615, potrivit Ministerului de Interne. Cel al salafiștilor este estimat la aproximativ 11.000, de două ori mai mult decât în ​​2013.

 

author avatar
Tudor Borcea