AcasăȘTIRI EXTERNEPraf de pușcă în Marea Chinei de Est. Paza de coastă japoneză,...

Praf de pușcă în Marea Chinei de Est. Paza de coastă japoneză, autorizată să tragă asupra navelor chineze

Praf de pușcă în Marea Chinei de Est. Paza de coastă japoneză, autorizată să tragă asupra navelor chineze

Paza japoneză de coastă va putea trage asupra navelor chineze pentru a contracara orice debarcare a Bejingului pe insulele Senkaku, controlate de Japonia dar revendicate de China.

În luna ianuarie, Corpul de Pază de Coastă al Forțelor Armate de Poliție din China (PAPCGC) a fost autorizat de Adunarea Populară Națională, cel mai înalt organism legislativ din China, să folosească forța pentru a descuraja orice amenințări reprezentate de nave străine care navighează în ape aflate „sub jurisdicție” chineză.

După cum au subliniat unii observatori, mențiunea „sub jurisdicție chineză” este ambiguă în măsura în care nu specifică dacă se referă sau nu la teritoriile revendicate de Beijing, cum ar fi, de exemplu, insulele Senkaku (arhipelag aflat în Marea Chinei de Est), administrate de Japonia.

Și unii și alții, cu degetul pe trăgaci

De altfel, autoritățile japoneze au înțeles foarte repede posibilul scop al acestei măsuri, mai ales că, anul trecut, gărzile de coastă chineze nu au ezitat să vâneze un trauler japonez care naviga în apele insulelor Senkaku (sau Diaoyutai pentru China).

La începutul acestei luni, două nave ale Gărzii de Coastă chineze au fost surprinse de omologii lor japonezi în vecinătatea acestui arhipelag.

Dacă acest lucru nu a dat naștere unui incident grav, Tokyo „a protestat viguros pe canale diplomatice”, cerând părții chineze să înceteze „imediat” orice manevră în apropierea navelor japoneze de pescuit și să „părăsească rapid apele teritoriale” ale Japoniei.

Cu toate acestea, autoritățile chineze au rămas inflexibile. „Insulele Diaoyu sunt teritoriu chinez inerent. Activitățile Gărzii de Coastă chineze în aceste ape fac parte din măsurile legitime și legale de păstrare a suveranității, în conformitate cu legea”, a răspuns Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei.

Astfel că, după mai bine de două săptămâni mai târziu, guvernul japonez intenționează să ofere gărzilor sale de coastă aceleași puteri ca și cele conferite omologilor lor chinezi.

Și anume că vor deschide focul de acum înainte asupra oricărei nave – inclusiv guvernamentale – care va încerca să acosteze pe insulele Senkaku. Fără să fie nevoie de o autorizație prealabilă.

Până în prezent, gărzile japoneze de coastă nu aveau voie să folosească arme decât pentru autoapărare. În continuare, conform interpretării legii făcute de oficialii japonezi, orice tentativă de debarcare pe arhipelagul în cauză va fi considerată o „infracțiune violentă”, potrivit agenției de știri Kyodo News.

Insule strategice, pești, hidrocarburi

În august 2012, cetățenii chinezi au debarcat dintr-un trauler pentru a ridica steagul Chinei pe una dintre insulele arhipelagului Senkaku, în timp ce garda de coastă japoneză a încercat să-i împiedice folosind tunuri cu apă. Incidentul s-a soldat cu schimburi la limita limbajului diplomatic între Beijing și Tokyo, scrie Opex 360.

Arhipelagul Senkaku este format din cinci insule și trei stânci nelocuite, totalizând o suprafață de 7 km2. Faptul că se află în centrul unor dispute diplomatice se datorează faptului că poziția arhipelagului este una strategică, apele sale sunt bogate în pești și conțin rezerve semnificative de hidrocarburi.

Aceste insule au fost revendicate din 1969 de către Taiwan și, din 1971, de către China care le-a reatașat administrativ de la Taiwan, considerat de Beijing drept o „provincie rebelă”.

author avatar
Tudor Borcea