AcasăȘTIRI EXTERNEPrădător sexual în sutană. Papa Francisc îl apără pe unul din stâlpii...

Prădător sexual în sutană. Papa Francisc îl apără pe unul din stâlpii Vaticanului. Scandalul devine internațional

Prădător sexual în sutană. Papa Francisc îl apără pe unul din stâlpii Vaticanului. Scandalul devine internațional / Foto: printscreen

Influentul cardinal din Quebec, Marc Ouellet, nu va fi subiectul unei noi anchete a Vaticanului privind acuzațiile de abuz sexual, o decizie care i-a indignat pe reprezentanții victimelor clericilor.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a făcut acest anunț joi, într-o scurtă declarație. „Papa Francisc declară că nu există elemente suficiente pentru a deschide o anchetă canonică pentru agresiune sexuală din partea cardinalului Ouellet împotriva persoanei „F”, a spus el.

„Aceasta este adevărata față a Bisericii Romano-Catolice”

„F” este o fostă stagiară a diecezei din Quebec, a cărei identitate este protejată, care îl acuză pe Marc Ouellet că a sărutat-o, că i-a mângâiat spatele „până la fese” și că a făcut comentarii nepotrivite la adresa ei, până la punctul în care s-a simțit „urmărită” de înaltul prelat, în timpul unor evenimente din 2008 până în 2010.

„Sunt indignată, sunt descurajată”, a declarat Suzanne Tremblay, președinta Asociației Tinerilor Victime ale Bisericii, care nu este implicată în acest caz. „Ce mesaj le transmite acest lucru victimelor?” „Acest răspuns arată adevărata față a Bisericii Romano-Catolice”, a declarat Roger Lessard, care a însoțit mai multe victime în alte cazuri din ultimii ani.

„F” este reclamantă, alături de alte 100 de persoane, într-o acțiune colectivă împotriva Diecezei din Quebec. La momentul presupuselor evenimente, ea avea 20 de ani, când Arhiepiscopul Ouellet era Arhiepiscop de Quebec, scrie Le Journal de Montreal.

Cardinalul din Quebec, care deține în prezent una dintre cele mai importante poziții de la Vatican în calitate de prefect al Congregației pentru Episcopi, nu se confruntă cu nicio acuzație penală.

Pe baza dovezilor adunate de părintele Jacques Servais, Papa Francisc a decis să excludă o nouă anchetă asupra cardinalului Ouellet, potrivit lui Matteo Bruni. Sfântul Părinte îi ceruse să facă lumină asupra evenimentelor după ce a primit anul trecut o scrisoare de la reclamantă. Cu toate acestea, „nu există niciun motiv pentru deschiderea unei anchete”, a reiterat părintele Servais în declarația Sfântului Scaun de joi.

Dieceza din Quebec vrea să „negocieze”

Decizia Papei Francisc vine la trei săptămâni după vizita sa în Canada, unde a cerut iertare victimelor abuzurilor sexuale comise de membri ai Bisericii Catolice.

Avocatul Alain Arsenault, care conduce acțiunea colectivă împotriva diecezei din Quebec, a avertizat că poziția Vaticanului nu va avea niciun impact asupra procedurilor în fața instanțelor din Quebec. Dieceza din Quebec nu a dorit să comenteze declarația papei. Cu toate acestea, responsabilul cu comunicarea, René Tessier, a declarat că organizația sa negociază „cu bună credință” și că are „o dorință reală de a soluționa” procesul colectiv  împotriva sa.

author avatar
Tudor Borcea