AcasăȘTIRI EXTERNEPrăbușirea criptomonedelor, un moment Lehman Brothers?

Prăbușirea criptomonedelor, un moment Lehman Brothers?

În 2008, falimentul băncii americane Lehman Brothers a aruncat lumea în cea mai gravă criză financiară din ultimii 80 de ani. Cauza majoră au fost creditele ipotecare acordate milioanelor de clienți care nu își permiteau să le plătească.

Pentru mulți investitori, criptomonedele au fost cea mai mare atracție. Dar ceea ce a început în acest an pe piețele cripto – un val de vânzări „fără risc” – a scos la iveală o rețea care seamănă puțin cu încrengătura de instrumente derivate care a dus la prăbușirea sistemului financiar mondial în urmă cu 13 ani.

În timp ce Bitcoin a scăzut cu aproape 70% față de nivelul său record, o panoplie de monede alternative au urmat același drum.

Prăbușirea ecosistemului Terra – un experiment foarte mediatizat în domeniul finanțelor descentralizate – a început cu pierderea stabilității algoritmice a monedei sale stabile în raport cu dolarul american și s-a încheiat cu o criză bancară care a făcut ca token-urile în valoare de 40 de miliarde de dolari să fie practic lipsite de valoare.

Garanțiile în criptomonede care păreau suficient de valoroase pentru a susține împrumuturile s-au redus rapid,  punând sub semnul întrebării soarta unui fond de acoperire care înainte era invincibil și a mai multor creditori de profil.

Semințele prăbușirii – lăcomia, utilizarea excesivă a efectului de levier, credința dogmatică în „cifrele cresc” – nu sunt noi.

Au fost prezente când au apărut aproape toate celelalte baloane de active. În criptomonedele, totuși, și în special în acest moment, ele ajung într-o industrie nouă și încă în mare parte nereglementată dintr-o dată, cu granițele încețoșate și cu sistemele de siguranță slăbite de convingerea că toți cei implicați s-ar putea îmbogăți împreună.

Monedele digitale au trecut prin mai multe scăderi majore în istoria lor – cunoscute drept ierni criptografice. După ce ultima hibernare s-a încheiat în 2020, sectorul a crescut la aproximativ 3 trilioane de dolari în active totale în noiembrie anul trecut, înainte de a cădea la mai puțin de 1 trilion de dolari.

Coinbase Global, Crypto.com, Gemini Trust și BlockFi se numără printre companiile de criptomonede care au anunțat numeroase disponibilizări, citând încetinirea macroeconomică generală pentru deraierea planurilor lor odată în continuă expansiune.

Așa cum incapacitatea creditorilor de a face față apelurilor în marjă a fost un avertisment timpuriu în criza financiară din 2008, criptomonedele au avut în această lună echivalentul lor: Celsius Network, Babel Finance și Three Arrows Capital au dezvăluit probleme majore pe măsură ce prețurile activelor digitale au scăzut, declanșând o criză de lichiditate.

Împrumuturile în criptomonede – în special cele din aplicațiile de finanțare descentralizată(DeFi) care renunță la intermediari precum băncile – necesită adesea ca împrumutații să depună mai multe garanții decât valorează împrumutul, având în vedere riscul de a accepta astfel de active.

Dar atunci când prețurile de pe piață se înrăutățesc, împrumuturile care odată erau supra-garantate devin brusc expuse riscului de lichidare – un proces care se întâmplă adesea în mod automat în DeFi și care a fost exacerbat de creșterea numărului de comercianți în căutarea modalităților de a face bani rapid.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.778 afisari

5 COMENTARII

  1. Si dupa ce ca iarna e grea mai vine si ANAF ul peste ei sa le impoziteze profiturile din 2016 pana in 2021 … lume rea …

  2. Numai niste cretini puteau crede in utopia criptominedelor cu acoperire in ….nimic.

  3. Hey Papageorgis Paradiss, nu suntem cu toții la fel. Eu de exemplu îmi doresc Bitcoin sa fie adoptat ca monedă și asta deoarece eu personal ii vad utilitatea ( și aici nu mă refer la valoarea sa) . Există o sumedenie de criptomonede total diferite…….ok, deci când zic diferite aici nu m-am referit la numele lor. Uite de exemplu gândește la următorul lucru – Uniunea Europeană este împotriva monedei naționale a României!? E real sau fals!!!!!?

    • De ce ar fi UE impotriva leului? Este fix FALS. Criptomonedele nu-s reglementate si nici acoperire nu au. Viseaza Musk urat? Pac pierde bitcoinul 30%.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger