AcasăȘTIRI EXTERNEPost-Brexit. Macron îi cere lui Boris Johnson să-și respecte cuvântul dat europenilor

Post-Brexit. Macron îi cere lui Boris Johnson să-și respecte cuvântul dat europenilor

Post-Brexit. Macron îi cere lui Boris Johnson să-și respecte cuvântul dat europenilor

În timp ce dosarul Irlandei de Nord otrăvește relațiile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, președintele Emmanuel Macron i-a propus sâmbătă, 12 iunie, prim-ministrului Boris Johnson relansarea dialogului franco-britanic, dacă acordurile privind Brexit-ul sunt respectate.

Președintele Emmanuel Macron i-a cerut, sâmbătă, locatarului din 10 Downing Street să-și respectee „cuvântul dat europenilor” în cadrul acordului Brexit, pe fondul tensiunilor din Irlanda de Nord, a declarat președinția franceză.

Șeful statului francez a spus că este „pregătit” pentru relansarea relațiilor franco-britanice, dar „a subliniat că această reangajare impune britanicilor să respecte cuvântul dat europenilor și cadrul definit de acordurile Brexit”, a indicat Palatul Elysee după o întâlnire între cei doi lideri în marja summit-ului G7 care are loc în Marea Britanie.

Dosarul Irlandei de Nord și acordurile comerciale speciale planificate pentru provincia britanică după Brexit tensionează relațiile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Acesta umbrește summitul G7 programat până duminică în sud-vestul Angliei, unde liderii marilor puteri și UE intenționează să ofere imaginea unui front unit dornic să revitalizeze multilateralismul pentru a promova recuperarea post-pandemică și a lupta împotriva încălzirii globale.

Londra acuză Bruxellesul că a adoptat o „abordare excesiv de puristă” cu privire la aplicarea noilor dispoziții vamale specifice în Irlanda de Nord, cuprinse în „protocolul nord-irlandez” negociat intens în cadrul Brexit.

Negocieri fără progrese

Menținând Irlanda de Nord în uniunea vamală europeană și pe piața unică, aceste măsuri sunt o sursă de tensiune în provincia britanică, provocând chiar ciocniri violente la începutul lunii aprilie.

Discuțiile au avut loc miercuri la Londra, dar fără progrese. UE a transmis că nu va ezita să adopte represalii dacă Londra ar refuza să pună în aplicare dispoziţiile protocolului nord-irlandez, scrie AFP.

După întâlnirea cu Emmanuel Macron, Boris Johnson urma să se întâlnească și cu liderii blocului european și cu cancelarul german Angela Merkel.

Subliniind că G7 nu a fost neapărat locul pentru a ajunge la o „soluție imediată”, purtătorul de cuvânt al liderului conservator a declarat vineri că „toate opțiunile sunt pe masă” pentru a păstra integritatea Regatului Unit, subminată potrivit lui de protocolul nord-irlandez.

 

author avatar
Tudor Borcea
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger