AcasăȘTIRI EXTERNEPost-Brexit. Franța nu vrea să audă de noile reguli ale Londrei

Post-Brexit. Franța nu vrea să audă de noile reguli ale Londrei

Post-Brexit. Franța nu vrea să audă de noile reguli ale Londrei

 „Noile cerințe” pe care Londra le-a atașat eliberării autorizațiilor de pescuit în insulele Canalului Mânecii și, în special, în apele insulei Jersey sunt „nule și neavenite”, a declarat ministerul francez al Mării.

Dialogul post-Brexit privind pescuitul – un capitol crucial în negocierile dintre Londra și Bruxelles – pare bruiat între Franța și Marea Britanie, după dispozițiile stabilite vineri de Londra cu privire la zonele și condițiile de pescuit în apele insulelor anglo-normande.

„Considerăm că dacă noile exigenţe pentru zonarea maritimă şi a dispozitivelor de pescuit sunt încorporate în licenţe, întrucât ele nu au fost notificate Comisiei Europene, sunt nule şi neavenite”, a declarat ministerul francez al Mării.

Ministerul și-a reiterat atașamentul față de „respectarea strictă a acordului în domeniul pescuitului” negociat în cadrul Brexit: „Dacă Regatul Unit dorește să introducă noi dispoziții, acesta trebuie să le notifice Comisiei Europene, care ne anunță despre acestea. Ceea ce ne permite să angajăm un dialog ulterior. În acest stadiu, am descoperit aceste noi măsuri tehnice care nu sunt aplicabile în stadiul actual pescarilor noștri”.

Comisia Europeană va contacta Londra

Pentru apele insulei Jersey, Marea Britanie a publicat vineri o listă de 41 de nave echipate cu „Vessel Monitoring System” – VMS este un dispozitiv care înregistrează pozițiile navelor – și autorizate să pescuiască de sâmbătă. Această listă este însoțită de noi cerințe „care nu au fost concertate, discutate sau notificate înainte” , precizează ministerul francez.

Acestea constau în principal în noi zonări de pescuit, în indicații privind apele din jurul  Jersey – pentru a rezuma, „unde navele pot și nu pot merge” . De asemenea, cerințele specifică „numărul de zile” pe care pescarii le pot petrece pe mare, „și cu ce fel de echipament” , precizează ministerul Mării, scrie Le Monde.

La Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei, Vivian Loonela, a reamintit luni seară că „orice condiție” trebuie notificată cu suficient preaviz pentru ca cealaltă parte să poată „comenta sau adapta” .

„Mai mult, astfel de condiții nu pot fi discriminatorii pentru pescarii noștri”, a spus ea, confirmând faptul că executivul european va contacta autoritățile britanice cu privire la „orice subiect specific” legat de această chestiune.

author avatar
Tudor Borcea
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger