AcasăȘTIRI EXTERNEPorumbeii păcii din Iran îmbogățesc uraniul la 60%. Limita stabilită de acordul...

Porumbeii păcii din Iran îmbogățesc uraniul la 60%. Limita stabilită de acordul nuclear este de 3,7%

Porumbeii păcii din Iran îmbogățesc uraniul la 60%. Limita stabilită de acordul nuclear este de 3,7%

Republica Islamică îmbogățește în prezent uraniu cu 20% în izotop 235. O îmbogățire cu 60% i-ar permite să treacă rapid la 90% și mai mult, necesare pentru utilizarea acestui element în scopuri militare.

La două zile după un „sabotaj” al fabricii sale de îmbogățire a uraniului din Natanz, pe care Teheranul îl impută Israelului, Republica Islamică a anunțat că „va începe să îmbogățească uraniul la 60 %”, potrivit agenției oficiale IRNA.

Abbas Araghchi, ministru adjunct de Externe, a făcut anunțul „într-o scrisoare adresată lui Rafael Grossi” , directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

În prezent, Republica Islamică îmbogățește uraniul cu 20% în izotop 235, cu mult peste limita de 3,67% stabilită prin acordul internațional privind nuclearul iranian încheiat la Viena în 2015.

IRNA nu specifică când vor începe aceste activități, ceea ce ar marca un pas suplimentar în încălcarea angajamentelor asumate de Iran vizavi de comunitatea internațională, în 2015, pentru a-și limita programul nuclear. Însă, potrivit PressTV, canalul de știri al televiziunii de stat în limba engleză, această măsură va fi pusă în aplicare începând de miercuri.

„Am văzut informațiile de presă” în acest sens, dar „nu avem de făcut nici un comentariu în acest stadiu”, a spus un purtător de cuvânt al AIEA la Viena.

„1.000 de centrifuge suplimentare”

Republica Islamică a negat întotdeauna dorința de a achiziționa arme nucleare, invocând interdicții de ordin moral și religios.

În scrisoarea adresată lui Rafael Grossi, Abbas Araghchi mai declară că „o mie de centrifuge suplimentare cu o capacitate cu 50% mai mare vor fi adăugate instalațiilor prezente la Natanz, pe lângă înlocuirea celor avariate” de explozia care a avut loc duminică în acest complex nuclear din centrul Iranului, adaugă IRNA fără a oferi mai multe detalii.

Anunțurile au intervenit la câteva ore după o întâlnire la Teheran între ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, și omologul său rus Serghei Lavrov. Anterior, televiziunea de stat a anunțat că  Araghchi a părăsit Teheranul pentru a participa, miercuri, la o reuniune la Viena pentru a face un bilanț al discuțiilor în curs care vizează reintegrarea Statelor Unite în acordul privind energia nucleară în 2015 și pentru a readuce Teheranul la aplicarea cu strictețe a textului acordului, în schimbul ridicării sancțiunilor impuse de Washington împotriva Republicii Islamice din 2018.

„Sioniștii au încercat să se răzbune pe Iran”

Un act de sabotaj a provocat o pană de curent la uzina de îmbogățire a uraniului din complexul nuclear Natanz, duminică dimineață. „Cu această acțiune, regimul sionist a încercat, bineînțeles, să se răzbune pe poporul iranian pentru răbdarea și înțelepciunea de care au dat dovadă în așteptarea ridicării sancțiunilor SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt al afacerilor externe ale Iranului, Said Khatibzadeh, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Le Monde.

Khatibzadeh a acuzat Israelul că dorește să saboteze discuțiile aflate în curs la Viena între Teheran și Washington pentru a resuscita acordul nuclear din 2015 cu Iranul.

 

author avatar
Tudor Borcea
104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger