AcasăȘTIRI EXTERNEPortavionul francez Charles-de-Gaulle a lovit un velier în Mediterana

Portavionul francez Charles-de-Gaulle a lovit un velier în Mediterana

Portavionul francez Charles de Gaulle a lovit un velier în Mediterana

Un accident inedit s-a produs vineri, 12 noiembrie, în jurul orei 7:30, la aproximativ 70 km sud-est de insulele Hyères, în Var, Franța.

Portavionul francez, cu un deplasament de 40.000 de tone a lovit o barcă cu pânze de doar 10 metri lungime. Catargul velierului s-a rupt în urma coliziunii.

Comandantul ambarcațiunii a scăpat teafăr

În jurul orei 7:30, portavionul care efectuase o ieșire de antrenament în largul orașului Toulon a detectat velierul prea târziu, la o distanță foarte mică. Potrivit prefecturii maritime a Mediteranei, coliziunea nu a putut fi evitată „în ciuda unei manevre de urgență pentru a evita acest velier”.

Catargul bărcii cu pânze a fost distrus în urma impactului dar comandantul velierului, aflat singur la bord, nu a suferit răni.

Două ambarcațiuni de pe Charles-de-Gaulle au fost mobilizate pentru a securiza velierul, care arbora pavilion polonez,  și a pregăti remorcarea acestuia către portul Hyères.

A fost deschisă o anchetă tehnică, dar fără a pune sub semnul întrebării activitatea de pregătire a portavionului, au precizat autoritățile.

Portavionul cu propulsie nucleară Charles de Gaulle (cod NATO: R91) este nava amiral a Marinei Franceze. Este semnificativ mai mic decât portavioanele americane cu propulsie nucleară. Totuși, nava are o lungime de 261 metri, o lățime de 31, 5 metri și un pescaj de 11,9 metri.

author avatar
Tudor Borcea