AcasăȘTIRI EXTERNEPoporul maori le cere protestatarilor anti-vaccin să nu mai folosească dansul haka

Poporul maori le cere protestatarilor anti-vaccin să nu mai folosească dansul haka

Poporul Maori le cere protestatarilor anti-vaccin să nu mai folosească dansul haka

Tribul maori care deține drepturile de proprietate intelectuală ale ritualului haka, făcut celebru în întreaga lume mai ales de echipa națională de rugby a Noii Zeelande, All Blacks, le-a cerut luni, 15 noiembrie, protestatarilor anti-vaccin să nu mai efectueze ritualul în timpul mitingurilor lor.

Legea din Noua Zeelandă recunoaște tribul Ngati Toa drept gardianul cultural al ritualului haka Ka Mate, reprodus pe scară largă în timpul protestelor recente împotriva restricțiilor cauzate de Covid-19.

Ka Mate, un haka din 1820

„Ngati Toa condamnă folosirea haka Ka Mate pentru a evidenția și promova mesaje împotriva vaccinării anti-Covid-19”, a comunicat tribul, care trăiește în apropiere de Wellington. „Insistăm ca demonstranții să înceteze imediat să ne folosească taonga (comoara culturală)”, au adăugat ei.

Haka maori are multe forme, dar Ka Mate, executat de All Blacks înainte de fiecare meci timp de peste un secol, este de departe cel mai faimos. Acest ritual în care picioarele lovesc puternic pământul și ochii se rotesc în orbite este adânc înrădăcinat în cultura țării și este folosit la ocazii speciale precum nunți și înmormântări.

Ka Mate a fost compus de către căpetenia războinică a tribului Ngati Toa, Te Rauparaha, în jurul anului 1820, după ce a scăpat de un trib inamic aflat în urmărirea lui.

Populația Maori, pro-vaccin

În 2014, Parlamentul din Noua Zeelandă a adoptat o lege prin care îi recunoaște pe Ngati Toa ca gardieni ai haka, dar textul nu prevede nicio sancțiune pentru utilizarea abuzivă. Tribul a denunțat deja utilizările comerciale ale ritualului și versiunile satirice sau lipsite de respect.

Șeful guvernului Ngati Toa, Helmut Modlik, a afișat clar o linie pro-vaccin: „Vaccinul Covid-19 este cea mai bună protecție pe care o avem”. „Mulți dintre tupuna (strămoșii) noștri și-au pierdut viața în pandemiile anterioare”, a amintit el, scrie Le Figaro.

Noua Zeelandă a răspuns radical la Covid-19, cu izolare strictă și închidere a granițelor, ceea ce a permis înregistrarea a doar 33 de decese pentru o populație de cinci milioane de oameni.

Cu toate acestea, mii de oameni au manifestat împotriva politicii „no jab, no job”. Primul ministrul Jacinda Ardern a deplâns faptul că tinerii indigeni sunt în mod deosebit expuși dezinformării cu privire la Covid-19.

author avatar
Tudor Borcea