AcasăȘTIRI EXTERNEPoluare ucigașă. Consumul unui pește în SUA, echivalentul băutului de apă contaminată...

Poluare ucigașă. Consumul unui pește în SUA, echivalentul băutului de apă contaminată timp de o lună

Poluare ucigașă. Consumul de pește în SUA, echivalentul băutului de apă contaminată timp de o lună / Foto: printscreen

Consumul unui pește de apă dulce capturat în lacurile și râurile americane echivalează cu consumul timp de o lună de apă contaminată  cu așa-numiții poluanți „eterni”, PFAS, potrivit unui nou studiu publicat marți.

Aceste substanțe chimice au fost dezvoltate în anii 1940 pentru a rezista la apă și căldură. Acestea pot fi găsite în acoperiri antiaderente, textile sau ambalaje alimentare.

Otrăvuri eterne în natură

Dar natura indestructibilă a acestor PFAS, substanțe chimice perfluoroalchilate, înseamnă că s-au acumulat în timp în aer, în sol, în apa din lacuri și râuri, în alimente și chiar în corpul uman.

Au existat tot mai multe apeluri pentru o reglementare mai strictă a utilizării PFAS-urilor, care sunt dăunătoare pentru sănătate, cu consecințe asupra ficatului, colesterol ridicat, răspunsului imunitar redus și mai multor tipuri de cancer.

Cercetătorii au dorit să măsoare contaminarea peștilor de apă dulce, analizând 500 de probe prelevate din lacuri și râuri americane între 2013 și 2015.

Nivelul mediu de contaminare a fost de 9,5 micrograme pe kilogram, potrivit studiului publicat în Environmental Research. Dintre toate eșantioanele contaminate, trei sferturi erau PFOS, unul dintre cei mai comuni și mai nocivi dintre miile de contaminanți care alcătuiesc PFAS.

A mânca un pește de apă dulce este ca și cum ai bea timp de o lună apă contaminată cu 48 de părți de PFOS pe miliard. Apa este considerată potabilă dacă nu conține mai mult de 0,2 părți de PFOS pe miliard, potrivit uneri noi recomandări a Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).

S-a constatat că nivelurile de PFAS găsite în peștii de apă dulce capturați în mediul natural erau de 278 de ori mai mari decât cele identificate în peștii de crescătorie disponibili în comerț.

„Nu mai pot să mă uit la un pește fără să mă gândesc la contaminarea sa cu PFAS”, a declarat David Andrews, cercetător la ONG-ul Environmental Working Group, care a realizat studiul, scrie France 24.

Constatarea este „deosebit de îngrijorătoare din cauza impactului asupra comunităților defavorizate care consumă pește ca sursă de proteine sau din motive socio-culturale”, a continuat el. „Această cercetare arată că firmele care au fabricat și folosit PFAS au contaminat globul fără să-și asume responsabilitatea”.

Pentru Patrick Byrne, cercetător în domeniul poluării mediului la Universitatea John Moores din Liverpool, Marea Britanie, PFAS reprezintă „probabil cea mai mare amenințare chimică la adresa rasei umane în secolul XXI”.

„Acest studiu este important, deoarece oferă prima dovadă a transmiterii pe scară largă a PFAS direct de la pește la om”, a spus el.

Studiul vine după ce, vinerea trecută, Danemarca, Germania, Olanda, Norvegia și Suedia au înaintat Agenției Europene pentru Produse Chimice o propunere de interzicere a utilizării PFAS. Propunerea se bazează pe faptul că cele cinci țări au constatat că utilizarea PFAS nu a fost suficient de controlată.

author avatar
Tudor Borcea
690 afisari

4 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger