AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia, zguduită de scandalul Pegasus. Telefoane spionate la Curtea de Conturi

Polonia, zguduită de scandalul Pegasus. Telefoane spionate la Curtea de Conturi

Acuzat deja că spionează opoziția, partidul de guvernământ PiS ar putea fi implicat și în hacking-ul de telefoane de la Curtea de Conturi.

A folosit partidul ultra-conservator Lege și Justiție (PiS) aflat la putere în Polonia software-ul Pegasus pentru a-și spiona adversarii politici?

Scandalul a izbucnit la sfârșitul lunii decembrie 2021, când un laborator independent a dezvăluit că trei figuri ale opoziției au fost monitorizate folosind programe spion, dezvoltate de compania israeliană NSO Group.

500 de telefoane infectate, 7.300 de atacuri

Printre aceștia, senatorul Krzysztof Brejza, care ar fi fost monitorizat în timp ce conducea campania coaliției de opoziție pentru alegerile legislative din toamna lui 2019. A fost deschisă o anchetă.

Față de proliferarea dezvăluirilor de aceeași natură și a prelungirii listei presupuselor victime, opoziția a spus că va cere formarea unei comisii de anchetă în Parlament.

Anunțul vine după ce, luni, 7 februarie, a fost înregistrat un atac informatic masiv împotriva agenților Curții de Conturi.

Peste 500 de telefoane mobile au fost infectate în cursul a 7.300 de atacuri, în peerioade în care instituția analiza dosare deosebit de sensibile pentru putere. În special proiectul său – în cele din urmă abandonat – de vot prin corespondență la alegerile prezidențiale din 2020.

Cu prudență, Curtea de Conturi a indicat că tratează doar ca pe o „ipoteză de lucru” utilizarea software-ului Pegasus pentru a se realiza aceste atacuri.

Dacă aceste acuzații se vor confirma, ar putea provoca o undă de șoc în cele mai înalte sfere.

Atacul nu numai că este fără precedent în amploarea sa, dar vizează o instituție constituțională, cu rol central în orice democrație: controlul utilizării banilor publici.

author avatar
Tudor Borcea
461 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...

Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu

Ouăle sunt la mare căutare, înainte de Paştele 2024. În afară de faptul că sunt folosite ca ingerdiente pentru diferite feluri culinare, gospodinele le...
proger