AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia verifică dacă judecătorul care a cerut azil în Belarus a fost...

Polonia verifică dacă judecătorul care a cerut azil în Belarus a fost spion

Polonia verifică dacă judecătorul care a cerut azil în Belarus a fost spionPolonia verifică dacă judecătorul care a cerut azil în Belarus a fost spion

Autoritățile de la Varșovia verifică dacă un judecător care a avut acces la informații confidențiale și a cerut azil politic în Belarus a făcut spionaj.

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varșovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acționat în semn de protest față de politica Poloniei față de Rusia și Belarus, notează Reuters.

Polonia, care se opune invaziei rusești în Ucraina, susține că a devenit o țintă majoră a spionilor ruși. Ea acuză Moscova și aliatul său, Belarus, că încearcă să o destabilizeze.

Procurorii verifică dacă Szmydt a spionat împotriva Poloniei, având în vedere informațiile la care a avut acces în calitate de judecător, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului polonez.

Judecătorul Szmydt urma să se pronunțe luna viitoare asupra unor cazuri privind ”eliberarea de autorizații de securitate pentru informații privind secrete ale NATO și ale Uniunii Europene”, mai arată Reuters.

La rândul său, Agenția poloneză de Securitate Internă a declarat că verifică amploarea informațiilor confidențiale la care a avut acces Szmydt.

author avatar
Mihail Ioan