AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia trimite patru avioane MIG-29 în Ucraina. Şi Slovacia şi-a manifestat aceeaşi...

Polonia trimite patru avioane MIG-29 în Ucraina. Şi Slovacia şi-a manifestat aceeaşi intenţie

Polonia vrea să ajute Ucraina în războiul cu Rusia. Guvernul de la Varşovia va transfera armatei lui Zelenski, în zilele următoare, 4 avioane de vânătoare MIG-29, a anunţat preşedintele polonez Andrzej Duda.

De asemenea, Slovacia și-a manifestat disponibilitatea de a dona Ucrainei avioane de același tip.

Vor trimite şi alte aparate

Anunţul preşedintelui Duda vine la două zile după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki declara că transferul unor avioane de acest fel către Ucraina ar putea fi efectuat în următoarele 4-6 săptămâni.

„În primul rând, efectiv în următoarele câteva zile vom transfera către Ucraina, dacă am reţinut bine, patru avioane pe deplin operaţionale„, a spus Duda la o conferinţă de presă comună cu omologul său ceh Petr Pavel.

„Alte aparate sunt în prezent sunt în pregătire, în reparaţii, şi vor fi probabil transferate succesiv”, a adăugat el. De asemenea, guvernul de la Varşovia anunţase anterior că este pregătit să ofere Ucrainei avioane de vânătoare MIG-29 fabricate în fosta URSS, dar în cadrul unei coaliţii de ţări.

Slovacia urmează exemplul Poloniei

La rândul ei, Slovacia şi-a manifestat disponibilitatea de a dona Ucrainei întreaga sa flotă de 11 avioane de acelaşi tip şi pe care le-a scos din exploatare.

Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat joia trecută că omologul său polonez l-a asigurat că guvernul de la Varşovia ar fi de acord să desfăşoare cu cel de la Bratislava o acţiune comună de furnizare a unor avioane MIG-29 către Ucraina.

author avatar
Andrei Ștefan
583 afisari

24 COMENTARII

  1. MIG-uri 21/29 sunt avioane de pe vremea URSS…astea erau date tarilor comuniste de „marele urs”…..un fel de pistoale cu apa fata de tehnologia de azi
    Plus ca tarile care acum sunt in NATO nici macar nu au ce sa mai faca cu ele…trebuiau de mult date la fier vechi sau vandute la triburile africane
    Imi amintesc ca am vorbit in 1994 cu un irakian si spunea „nici macar Saddam nu mai vrea sa auda de avioane rusesti…vrea F16americane ca si Kuwaitul”
    Toata flota de MIG-uri romanesti au cazut prin porumb….nu sunt bune nici macar de antrenament

    • Mig 29 este mult mai performant decat Mig 21, numit si teava zburatoare/cosciug zburato, in plus foarte putin manevrabil.
      Mig 29 are o bila mare si neagra din cauza consumului mare de combustibil, asa ca are raza de actiune foarte mica, in rest este foarte bun pentru 10 minute de zbor daca are si toata munitia )).

  2. Romania are 40 de avioane. Daca le poti numi avioane, Mig 21 Lancer. Mig 29 le-a terminat demult !

  3. Auzi Dudă prosta ” …vom transfera către Ucraina, dacă am reţinut bine…” da’ tu bă Dudă proastă și acră către cine te așteptai să le transferați ?

  4. Chiar toti suntem naivi ?! Ca tari membre NATO, nu pot decide ,,suveran”, cum parsiv afirma americanii. Decizia este cu siguranta a SUA.

  5. Din cate stiu eu, pentru reparatii capitale si sau transformari la armele complexe precum avioanele si tancurile este necesar avizul producatorului, al celui ce detine licenta (patentul,pe americaneste). La transferul acestor arme catre alte state este aceeasi cerinta obligatorie. A se vedea dosarul F16 romano-portughez, care a avut nevoie de avizul senatului SUA pentru a putea fi pus in practica. Trecem cu vederea ca 4 avioane, carpite cu piese de schimb expirate si avionica de ev mediu, nu prea au ce face pe un front cu o deschidere de 1.000 de km. Daca la inceputul razboiului, cand munitia compatibila MIG-29 era din belsug in depozitele fostelor tari ale Tratatului de la Varsovia, acum nu mai gasesti o grenada made in USSR (CCCP) pe piata estica de armament. Deci cele 4 minuni de MIG 29 vor trebui inzestrate cu munitie NATO, ceea ce inseamna alte modificari. Imi aduc aminte cat de hulite erau MIG-urile 29 vs F16, desi sunt cam din aceeasi generatie. Romania are, cel putin pe hartie, cam 20 de MIG-uri 29 la baza Mihaile Kogalniceanu, unele din acestea fiind livrate dupa 1990, cu doar cateva ore de zbor. Ma intreb daca aceste aparate de zbor mai exista pe fizit in dotarea aviatiei romane sau au luat calea Poloniei pentru a fi folosite ca piese de schimb ori revitalizate prin reparatie (carpeli) capitala.
    Tot balamucul asta mediatic cu cele 4 MIG-uri salvatoare are un scop propagandistic ascuns. Acela de a face din Polonia tara cu cel mai mare aport in ajutorarea statului vecin aflat in necaz.
    Mergand pe acesta „naratiune”, polonezii abia asteapta sa-si trimita trupe in regiunea Lvov pentru a putea ridica pretentii asupra realipirii Galitiei la Patria mama, Polska.

    • Avioane pot sa trimita dar trupe NATO nu au cum.Daca vreun polonez vrea sa lupte eventual merge „mercenar” sau „voluntar” pe raspunderea lui

    • „Deci cele 4 minuni de MIG 29 vor trebui inzestrate cu munitie NATO, ceea ce inseamna alte modificari. ”
      Da de ce ma rog trebuie inzestrate cu munitie NATO si facute modificari ??? Faci frumos o gaurica in fustelaj, pe dinauntru ii faci o usita ca la soba de teracota, iar cand trece avionul pe deasupra lui Ivan, chilotul arunca o bombardea cu mana ca pe vremea biplanelor din WWI. Ce mare scofala? Ai rezolvat treaba cu un flex si o bucata de tabla prinsa intr-un nit. Daca vrei si maner la usita, gasesti o gramada de modele la magazinul Doberman.

      • Rau e sa fii creier de maimutza….Avioanele au rachete aer-sol ghidate prin laser…trebuie schimbat totul la bord,avionica,electronica,radar plus partea mecanica.Te costa modificarea mai mult decat un F16second hand.>>>vezi MIG-urile romanesti otzeapa totala ELBIT…AU CAZUT IN PORUMB
        Si plus ai nevoie ca tintele sa fie marcate cumva cu LASER.Pentru luptele aeriene „dogfight”nici nu se pune problema sa folosesti MIG-uri…
        Astea sunt bune doar ptr ca apar pe radar drept „avioane rusesti” dar nici rusii nu sunt chiar asa de prosti sa se pacaleasca
        Oricum ar fi ceea ce se intampla acum e din categoria „afacere cu arme”pe spinarea altora

        • Lasa bre dramoleta, ti-am zis ca prin usita aia decupata dai cu bombardeaua in Ivan, la ce dracu iti trebuie lasere, ce esti in Star Wars? Sau la ce dracu ii trebuie radar? Ca sa vada cu cat la ora fuge Ivan dupa ce i-ai dat cu bombardeaua in capatzana? Haidi bre, fii serios.

          • uite exemplu de „dat cu bombardeaua”ca prostii….In Afghanistan,totul condus de URSULA VONDER LEYEN..care era ministrul apararii in Germania…a cerut americanilor sa bombardeze niste „teroristi” la locatia cutare…coordonatele GSM cutare…Pana sa vina avioanele de bombardament „teroristii” au plecat,au lasat acolo o cisterna americana de petrol furata si au chemat localnicii sa ia petrol pe gratis.Rezultatul???Peste 500de civili au fost omorati de bombardamentele aiurite ordonate de URSULA VONDER LEYEN
            Daca ai tinta marcata cu LASER si se intampla asa ceva,stingi LASER-ul si pilotul nu mai bombardeaza nimic „din greseala”…sau muti LASER-ul la noile coordonate.Un pilot de avion de lupta NU VEDE EFECTIV TINTA….ARE NISTE COORDONATE NU STIE CE ESTE ACOLO..DACA SE ARMEAZA RACHETA O LANSEAZA…SI GATA

          • Ar trebui sa dea cineva niste imagini…cu civilii dinAfghanistan masacrati de bombele aruncate aiurea…de URSULA VONDER LEYEN

          • In IRAK aceeasi chestie…peste 2milioane de civili au fost masacrati…UNDE E TRIBUNALUL DE LA HAGA…DOARME BINE????

          • Atat IRAK cat si AFGHANISTAN au fost bombardate ca urmare a „atentatelor teroriste de la 11sept2001″….cand niste avioane BOEING AmericanAirlines au fost deturnate de „teroristi” si pilotate cu 480de MILE PE ORA(adica 772KM/H)LA NIVELUL SOLULUI…..CCEA CE NIMENI IN ISTORIA FIRMEI BOEING NU A REUSIT SA FACA VREODATA…BOEINGUL ZBOARA CU VITEZA RESPECTIVA DOAR LA 10000METRI ALTITUTDINE…LA SOL ESTE IMPOSIBIL PTR CA AI FRECAREA CU AERUL…MAXIM 200MILE/ORA POATE UN BOEING

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger