AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia recunoaște că a cumpărat programul de spionaj Pegasus

Polonia recunoaște că a cumpărat programul de spionaj Pegasus

Polonia recunoaște că a cumpărat programul de spionaj Pegasus

Potrivit vicepremierului polonez Jaroslaw Kaczynski, software-ul de spionaj Pegasus achiziționat de la compania NSO Group din Israel, este folosit pentru a lupta „împotriva criminalității și corupției”. El a respins acuzațiile de utilizare a acestuia împotriva opoziției politice.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ (national-conservator) din Polonia, Lege și Justiție (PiS), a recunoscut că țara sa a cumpărat programul israelian de spionaj Pegasus, potrivit unor fragmente dintr-un interviu publicat vineri, 7 ianuarie.

Kaczynski a respins acuzațiile potrivit cărora Pegasus ar fi fost folosit împotriva opoziției politice.

„Ar fi rău dacă serviciile nu l-ar avea”

Acuzații privind utilizarea acestui software au zguduit Polonia în ultimele săptămâni. Scandalul a generat comparații cu ancheta privind scandalul Watergate, care a dus la demisia președintelui SUA, Richard Nixon, în 1974.

Instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie și datele utilizatorului, dar și activarea dispozitivului de la distanță pentru a capta sunet sau imagini.

„Ar fi rău dacă serviciile poloneze nu ar avea acest tip de instrument”, a declarat Kaczynski pentru săptămânalul Sieci.

Întrebat dacă guvernul ar fi folosit software-ul pentru a spiona opoziția, Kaczynski a dat asigurări că acest program a fost „utilizat de serviciile de luptă împotriva criminalității și corupției din multe țări”.

În interviu, care urmează să fie publicat luni, el a subliniat că orice utilizare a Pegasus a fost „întotdeauna sub controlul unei instanțe și al parchetului”. El a respins categoric acuzațiile opoziției, numindu-le „mult zgomot pentru nimic”.

Expert: „Este doar vârful aisbergului”

Citizen Lab, un laborator de monitorizare a securității cibernetice cu sediul în Canada, a confirmat folosirea programului Pegasus împotriva a trei persoane din Polonia, inclusiv împotriva lui Krzysztof Brejza, senatorul principalului partid de opoziție, Platforma Civică (PO), în timp ce își coordona campania în timpul alegerilor legislative din 2019.

John Scott-Railton, cercetător senior la Citizen Lab, a declarat angterior că utilizările detectate ale Pegasus au fost doar „vârful aisbergului” și că folosirea lui a arătat „o derivă autoritară” în Polonia. Potrivit lui Brejza, piratarea telefonului său a influențat rezultatul scrutinului, câștigat de PiS.

Pentru Kaczynski, opoziția „a pierdut pentru că a pierdut”. „Nici un Pegasus, nici un serviciu, nici o informație obținută în secret de nici un fel nu au jucat vreun rol în campania electorală din 2019”, a spus el, scrie Le Monde.

Contactat de AFP, proprietarul israelian al Pegasus, NSO Group, a declarat că acesta a fost vândut doar „agențiilor legitime de aplicare a legii, care folosesc aceste sisteme sub mandate pentru a combate criminalii, teroriștii și corupția”.

author avatar
Tudor Borcea
178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger