AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia primește primele tancuri și obuziere din Coreea de Sud / Frustrare...

Polonia primește primele tancuri și obuziere din Coreea de Sud / Frustrare la Washington

Polonia primește primele tancuri și obuziere din Coreea de Sud / Frustrare la Washington / Foto: printscreen

Polonia a primit primele tancuri K2 și obuziere K9 de fabricație sud-coreeană, livrate în cadrul unor comenzi masive făcute de Varșovia la Seul.

În calitate de membru al NATO și al Uniunii Europene, învecinându-se cu Ucraina și cu enclava rusă Kaliningrad, Polonia și-a accelerat în mod net achizițiile de arme.

Echipamentul „este necesar pentru a preveni o eventuală agresiune”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda în cadrul unei ceremonii în portul Gdynia, în nordul Poloniei, unde au sosit primele tancuri și obuziere pe navă.

În detrimentul industriei SUA

În iulie, Polonia a semnat un acord-cadru cu producătorul de tancuri K2 Hyundai Rotem pentru un total de 1.000 de tancuri, inclusiv versiunea K9PL, coprodusă cu participarea unor companii poloneze. Primul acord obligatoriu rezultat, în valoare de 3,37 miliarde de dolari, acoperă livrarea a 180 de tancuri între 2022 și 2025, informează Le Figaro.

Achizițiile masive ale Varșoviei, în detrimentul producătorilor de armament din SUA și ai UE, nu sunt privite cu ochi buni la Washington, unde există frustrare că țara a ales Seulul pentru cele mai mari achiziții de armament.

Pe de altă parte, președintele Joe Biden nu se bucură, în ochii liderului polonez, de aprecierea de care se bucura Donald Trump, în timp ce la Bruxelles sunt critici la adresa Poloniei. Sunt doar câteva motive pentru ca Seulul să câștige, pe fondul ambițiilor Coreei de Sud ca jucător important pe piața de armament.

Un alt acord-cadru semnat de Polonia cu compania sud-coreeană Hanwha Defence prevede livrarea a 672 de obuziere autopropulsate K9A1, inclusiv versiunea K9PL produsă în comun. Acordul obligatoriu vizează 212 obuziere K9A1, care vor fi livrate între 2022 și 2026, în valoare de 2,4 miliarde de dolari.

De asemenea, Polonia a contractat 50 de avioane de luptă sud-coreene FA-50, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, și 288 de sisteme de lansatoare multiple de rachete K239 Chunmoo. O primă livrare de 18 dintre aceste lansatoare de rachete, care vor fi montate pe șasiuri Jelcz poloneze, împreună cu muniția lor, va ajunge în Polonia în 2023.

Ca parte a achiziției, vor fi plasate mai multe comenzi către companii poloneze, inclusiv vehicule de comandă, de suport tehnic, de transport de muniție și de evacuare tehnică.

Potrivit Ministerului polonez al Apărării, achiziționarea sistemelor sud-coreene nu afectează comanda poloneză pentru sisteme similare HIMARS americane care urmează să fie livrate Poloniei începând cu 2023. Potrivit portalului de specialitate Defence News, contractele sud-coreene luate împreună fac din Polonia cel mai mare cumpărător de armament sud-coreean din Europa.

 

author avatar
Tudor Borcea