AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia pedepsită pentru că nu cedează în fața UE. Amendă fără precedent:...

Polonia pedepsită pentru că nu cedează în fața UE. Amendă fără precedent: 1 milion de euro pe zi

PoloniaUE pedepsește Polonia. Statul trebuie să plătească amenzi zilnice de 1 milion de euro
Amendă fără precedent în UE: Polonia trebuie să plătească un milion de euro pe zi pentru că nu a respectat verdictul justiției.
Polonia a fost obligată miercuri să plătească 1 milion de euro pentru fiecare zi în care nu se conformează unei hotărâri a instanței superioare a UE, în cea mai recentă criză a tensiunilor dintre Varșovia și Bruxelles.
Curtea Europeană de Justiție a decis în luna iulie că guvernul polonez ar trebui să suspende activitatea propriei Curți Supreme, echipa de judecători din Polonia fiind văzută ca lipsită de o adevărată independență. Dar Polonia a ignorat de atunci hotărârea. Astfel, Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a cerut CEJ în septembrie să emită sancțiuni financiare Varșoviei.

Amenzile, deduse din fondurile europene pe care Polonia le primește

Această ultimă decizie a CEJ, anunțată miercuri, stabilește o pedeapsă zilnică de un milion de euro. Sancțiunile vor fi deduse din fondurile UE pe care Polonia le primește periodic. Țara este de departe cel mai mare beneficiar de fonduri UE, după ce a primit peste 18 miliarde de euro în 2020. În hotărârea de miercuri, CEJ notează că Polonia nu a făcut modificările necesare în ordinea sa juridică pentru a lipsi camera disciplinară de competențele sale, ceea ce înseamnă că aceasta continuă să funcționeze.

Problema independenței sistemului judiciar în Polonia a fost un subiect fierbinte în ultimele luni, cu atât mai mult după ce curtea constituțională poloneză și aceeași echipă împotriva căreia Comisia UE are obiecții au decis că anumite părți ale dreptului UE sunt în conflict direct cu legislația poloneză. Decizia contestă în cele din urmă supremația dreptului european și însăși fundamentele grupului politic și economic.

Disputa legală dintre Varşovia şi Bruxelles

Uniunea Europeană a fost construită pe principiul conform căruia statele membre urmează un cadru comun de reguli, deși își păstrează ultimul cuvânt în unele domenii. Aceasta înseamnă, de exemplu, că o țară din UE este liberă să își decidă propria politică fiscală, dar ar trebui să aibă o datorie și un deficit public în conformitate cu regulile UE.

Săptămâna trecută, premierul polonez Mateusz Morawiecki și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au angajat într-o discuție aprinsă pe această temă. Morawiecki a spus că țara sa nu va fi intimidată și că cea mai înaltă lege din Polonia este constituția sa. Pe de altă parte, von der Leyen a spus că echipa ei ar putea lua măsuri.

Ungaria sprijină Polonia

Prietenul Poloniei la nivel european este premierul Ungariei, Viktor Orban, care se află adesea în dezacord cu Bruxelles-ul, potrivit CNBC. El a spus că este de acord cu hotărârea poloneză. „Ceea ce se întâmplă aici este că, în mod regulat, instituțiile europene eludează drepturile parlamentelor și guvernelor naționale”, a declarat Orban joia trecută, la un summit UE.

„Polonia? Cea mai bună țară din Europa — nu este nevoie de nicio sancțiune, este ridicol”, a mai spus Orban despre potențialele acțiuni pe care Bruxelles-ul le-ar putea lua împotriva Varșoviei.

author avatar
Andreea Vlad