AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia, pedepsită de Comisia Europeană. Decizia este fără precedent

Polonia, pedepsită de Comisia Europeană. Decizia este fără precedent

Polonia, pedepsită de Comisia Europeană. Decizia este fără precedent

Această decizie, fără precedent, a fost luată după neplata de către Polonia a penalităților impuse de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Aceasta este o premieră pe Bătrânul Continent. Comisia Europeană a anunțat marți, 8 februarie, că a informat Polonia că urmează să deducă din fondurile europene care trebuie plătite acesteia o amendă pentru nerespectarea unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

15 milioane de euro din fonduri europene

Executivul european va proceda în „zece zile lucrătoare” să recupereze aceste penalități de întârziere legate de neînchiderea unei mine de cărbune, a declarat un purtător de cuvânt, Balazs Ujvari.

Suma este aferentă perioadei 20 septembrie – 19 octombrie și este de aproape 15 milioane de euro. Purtătorul de cuvânt nu a dorit să indice din ce fonduri europene va fi dedusă această sumă.

Aceste sancțiuni se vor aplica chiar dacă Varșovia și Praga au semnat, pe 3 februarie, un acord cu privire la această mină gigantică, Turow, situată în apropierea granițelor cu Cehia și Germania, care pune capăt disputei dintre cele două state.

„Prin efectuarea despăgubirii, Comisia își îndeplinește obligația legală de a recupera penalitățile financiare impuse de Curtea  de Justiție și pe care Polonia a refuzat să le plătească” a adăugat purtătorul de cuvânt, scrie AFP.

În mai 2021, instanța UE a dispus ca guvernului polonez, printr-o decizie de urgență, să închidă mina Turow, din cauza efectelor nocive asupra mediului, în așteptarea unei decizii pe fond. În septembrie, instanța a obligat Varșovia să plătească o penalitate de 500.000 de euro pe zi până la închiderea minei.

Polonia va contesta această decizie fără precedent a Bruxelles-ului, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al guvernului polonez. „Polonia va folosi toate mijloacele legale pentru a face apel împotriva acestor proiecte ale Comisiei Europene”, a spus Piotr Muller

author avatar
Tudor Borcea
423 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bravo polonezilor, au sânge in instalație. Azi au cel mai mic preț la curent din Europa. Mizeriile noastre au preferat sa îngroape poporul, au crescut prețurile la cer si sunt cu ochii pe casele romanilor sa le execute. Ce a adus uniunea? Foamete si nimicirea poporului

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger