AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia ia decizii „distructive” și „antirusești”, acuză Rusia. Reacție furibundă la Moscova...

Polonia ia decizii „distructive” și „antirusești”, acuză Rusia. Reacție furibundă la Moscova după umilirea „mâinii drepte” a lui Putin, Serghei Lavrov

Polonia ia decizii „distructive”, acuză Rusia. Reacție furibundă la Moscova după umilirea „mâinii drepte” a lui Putin, Serghei Lavrov / Foto: printscreen

Rusia a denunțat sâmbătă o decizie „provocatoare” a Varșoviei, după ce Polonia a refuzat să-i permită ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, să intre pe teritoriul său, declarând-ul persona non grata, pentru o reuniune a șefilor diplomațiilor din cadrul OSCE.

„Decizia Poloniei (…) este provocatoare și fără precedent”, a afirmat diplomația rusă într-un comunicat. „Nu numai că Varșovia s-a discreditat în acest fel, dar a adus daune ireparabile autorității întregii organizații pentru securitate și cooperare în Europa”, se arată în declarația Rusiei.

„Decizii distructive” și „exerciții antirusești”

Polonia, care va găzdui reuniunea ministerială a OSCE, luna viitoare, a anunțat vineri că i-a refuzat lui Serghei Lavrov intrarea pe teritoriul său. „Ne așteptăm ca Federația Rusă să aleagă membrii delegației sale în conformitate cu reglementările în vigoare”, a declarat o sursă din cadrul președinției anuale rotative a OSCE, deținută în prezent de Varșovia.

Ea a declarat că delegația rusă nu ar trebui „să includă persoane sancționate de Uniunea Europeană” în urma ofensivei rusești lansate în Ucraina în 24 februarie, inclusiv pe Serghei Lavrov, informează Le Figaro.

„Suntem convinși că toți politicienii rezonabili împărtășesc punctul de vedere al părții ruse că astfel de acțiuni sunt inacceptabile”, a reacționat diplomația rusă. „Aceste decizii distructive ale polonezilor (…) împing OSCE în prăpastie”, au spus rușii, acuzând organizația că a devenit un „câmp” pentru „exerciții antirusești”.

Reuniunea celor 57 de miniștri de externe din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa va avea loc la 1 și 2 decembrie în orașul Lodz, din centrul Poloniei. Potrivit Moscovei, delegația rusă va fi condusă de ambasadorul rus la OSCE, Alexandr Lukașevici

OSCE are sediul la Viena, Austria, de când a fost înființată în 1975, la apogeul Războiului Rece, pentru a promova dialogul Est-Vest. Reuniunea ministerială anuală a OSCE, la care  Lavrov participă de obicei, este organul central al acestei organizații internaționale, responsabil pentru deciziile sale.

author avatar
Tudor Borcea