AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia denunță „dominația” Germaniei în Europa. Relații înveninate Varșovia-Berlin

Polonia denunță „dominația” Germaniei în Europa. Relații înveninate Varșovia-Berlin

Polonia denunță „dominația” Germaniei în Europa. Relații înveninate Varșovia-Berlin / Foto: Facebook

Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului naționalist conservator Lege și Dreptate aflat la putere în Polonia, a denunțat sâmbătă „dominația” pe care o exercită Germania asupra Europei, acuzând Berlinul că încearcă să realizeze prin metode pașnice „planurile pe care a vrut cândva să le realizeze prin metode militare”.

 

Jaroslaw Kaczynski, care obișnuiește să atace Germania și UE, s-a exprimat la Legnica, în sud-vestul țării, în cadrul turneului său în provincii înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru toamna anului 2023.

Relații înveninate Varșovia-Berlin

Potrivit agenției PAP, el a spus că forța Europei constă în cea a națiunilor sale și, în mare măsură, în forța statelor sale suverane.

El a denunțat „situația de dominație, o situație în care, prin metode pașnice, unul dintre statele europene, astăzi cel mai mare după Rusia, pune în aplicare planuri pe care a vrut cândva să le realizeze prin metode militare. Aceasta este o cale care duce la criză și la nenorocire. Nu doar pentru Polonia, ci și pentru Europa. Și, de asemenea, a acestei țări, Germania”, a spus Kaczynski, informează Le Journal de Montreal.

Pe lângă retorica antigermană și eurosceptică, despre care opoziția poloneză consideră că este legată, cel puțin parțial, de campania electorală, autoritățile poloneze au lansat recent o ofensivă diplomatică pentru a cere Germaniei despăgubiri pentru cel de-al Doilea Război Mondial, estimate de Varșovia la 1.300 de miliarde de euro.

Potrivit Berlinului, Polonia a renunțat la despăgubirile de război în 1953 și a confirmat această renunțare în mai multe rânduri.

În acest context, Varșovia a refuzat o ofertă germană de a-i trimite sistemul de apărare antiaeriană Patriot la sfârșitul lunii noiembrie. Guvernul polonez a sugerat ca Germania să transfere echipamentul către Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea