AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia denunța „dictatul” Comisiei Europene. „Asta este Europa? Bruxelles să dicteze cum...

Polonia denunța „dictatul” Comisiei Europene. „Asta este Europa? Bruxelles să dicteze cum trebuie să fie guvernele?”

Polonia denunța „dictatul” Comisiei Europene. „Asta este Europa? Bruxelles să dicteze cum trebuie să fie guvernele?” / Foto: printscreen

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a catalogat drept „scandaloase” comentariile președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit cărora UE are „instrumentele” necesare pentru a se ocupa de un stat membru dacă lucrurile „merg într-o direcție dificilă”.

 

Joi, la o conferință la Universitatea Princeton, șefa executivului european a fost întrebată despre candidații la alegerile legislative de duminică din Italia, dar a inclus în răspunsul său Polonia și Ungaria.

„Este aceasta Europa pe care ne-o dorim?”

„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă – și am vorbit despre Ungaria și Polonia – avem instrumentele necesare”, a spus von der Leyen, într-o referire clară la capacitatea Comisiei de a tăia fondurile alocate guvernelor UE atunci când se consideră că acestea încalcă statul de drept.

„Declarația lui Von der Leyen a fost scandaloasă”, a declarat Morawiecki sâmbătă în orașul polonez Świdnik, a relatat agenția de presă de stat PAP. „Ea a spus că Bruxelles-ul are instrumentele necesare pentru a disciplina Italia dacă aceasta ar crea un guvern care nu ar fi în favoarea Bruxelles-ului”, a spus el, referindu-se la posibila victorie a partidului de extremă dreapta Fraţii Italiei (FdI), condusă de Georgia Meloni.

„Este aceasta Europa pe care ne-o dorim? Ca eurocrații de la Bruxelles să dicteze ce și cum ar trebui să fie guvernul?”. a întrebat Morawiecki. „Acesta nu este statul de drept, este un dictat și lipsa statului de drept”, a mai spus premierul, informează Politico.

Comisia a impus Poloniei un set de „etape” privind statul de drept, inclusiv reformarea unui controversat regim disciplinar judiciar, pentru ca Varșovia să poată accesa bani din fondul UE de recuperare post Covid-19. Consiliul UE a aprobat planul în iunie. La sfârșitul lunii august, judecătorii europeni au dat în judecată Consiliul din cauza deciziei sale, afirmând că hotărârile Curții Europene de Justiție nu au fost luate în considerare.

În ceea ce privește Ungaria, Comisia a propus, la 18 septembrie, reducerea fondurilor UE alocate Budapestei, în valoare de 7,5 miliarde de euro, din cauza problemelor legate de statul de drept.

author avatar
Tudor Borcea
657 afisari

5 COMENTARII

  1. Chiar asa la ora actuala care tari europene sunt functionale si care sunt stat esuat,dictatura cleptocratie? Hai sa facem un punctaj 1 sa fie minim si 10 maxim
    Cine scade sub 5 sa piarda orice fel de drepturi

  2. Credeam ca doar Ursula e imbecila ,observ ca a eclozat destule rapandule care ii seamana.

  3. AM ADERAT LA UE IN CONDITIILE UNUI TRATAT !,N_AM FACUT LEGAMANT DE VASALITATE FATA DE UE SAU ORGANISMELE UE !.
    ASTA TREBUIE SA INTELEAGA URSULA SI SLEAHTA DE LA BRUXELLES.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger